Naturalny kolagen na skórę

Rumianek należy do najbardziej popularnych roślin wykorzystywanych w medycynie naturalnej oraz kosmetologii. Powszechnie występuje w naszym kraju w miejscach takich jak łąki czy pola.

Rumianek

Rumianek

Rumianek pospolity to roślina jednoroczna, która szczególnie występuje w miejscach tj. pola, łąki i ogrody. Ze względu na bogaty skład charakteryzuje się działaniem łagodzącym, nawilżającym, kojącym oraz odżywczym. Roślina wywodzi się z rejonów Morza Śródziemnego. Cechuje się kwiatowymi koszyczkami, które zawierają od 1,5 do 2,5 cm średnicy. Dodatkowo posiada białe płatki oraz żółty środek. Warto podkreślić, że koszyczki rumianku zbiera się po rozpoczęciu procesu kwitnienia całej rośliny.

Rumianek – właściwości

Kwiaty rumianku stanowią źródło olejków eterycznych bogatych w witaminy i minerały. Ich skład obejmuje również flawonoidy, fitosterole, fenolokwasy, garbniki, cholinę, związki kumarynowe, śluzowe oraz składniki mineralne.

Dzięki zawartości tak licznej grupy substancji czynnych rumianek charakteryzuje się działaniem rozkurczającym, szczególnie mięśnie gładkie. Ponadto jego stosowanie przekłada się na efekt przeciwzapalny, dezodorujący, regeneracyjny, przeciwbakteryjny oraz aktywujący przemianę materii w skórze.

Powszechnie znanym działaniem rumianku są właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wynika to z zawartości chamazulenu oraz bisabololu. Oba te związki cechują się działaniem mocno regeneracyjnym, dzięki czemu rumianek znajduje zastosowanie w przypadku oparzeń słonecznych, termicznych, owrzodzeń oraz trudno gojących się ranach.

Zobacz również: Bisabolol w kosmetologii.

Działanie przeciwzapalne rumianku wynika z obecności bisabololu oraz spiroeteru. Ciekawostką jest fakt, że roślinę tę stosowano jako środek przeciwzapalny już w czasach starożytnych w przypadku nerwobóli oraz bólu związanego z układem kostnym.

Warto podkreślić, że rumianek stosowany ogólnie w postaci naparu korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy. Wszystko dzięki flawonoidom oraz pochodnym kumaryny, które aktywują proces trawienny oraz przepływ żółci w przewodach żółciowych. Napar z rumianku cechuje się również działaniem antyseptycznym, przeciwzapalnym, ściągającym, hamuje syntezę histaminy, a także zapobiega reakcjom alergicznym dotyczących skóry, zmniejsza objawy trądziku pospolitego łagodząc towarzyszące stany zapalne.

Regularne spożywanie herbaty z rumianku wpływa na organizm uspokajająco, ułatwiając zasypianie. Wpływa również na regulację glukozy we krwi, a także wykazuje działanie ochronne na trzustkę.

Rumianek to roślina korzystnie wpływająca również na wygląd zewnętrzny. Od lat bowiem wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji włosów zapobiegając ich wypadaniu, wzmacniając cebulki. Zapobiega również powstawaniu łupieżu.

Zobacz również: Wypadanie włosów – o czym może świadczyć?

Przeciwwskazania

  • farmakoterapia.

Kosmetyki z rumiankiem

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym oraz łagodzącym wyciąg z rumianku stanowi popularny składnik kremów, maści, żeli, szamponów, toników, maseczek oraz mleczek do twarzy. Włączenie do pielęgnacji domowej preparatów na bazie rumianku szczególnie dobrze wpływa na cerę trądzikową, mieszaną oraz łojotokową.

Warto podkreślić, że kosmetyki z rumiankiem zalecane są również osobom z cerą wrażliwą oraz alergiczną. Działają kojąco, niwelują uczucie pieczenia, szczypania, świądu, które często towarzyszą tego rodzaju skórze.

Wyciąg z rumianku to również częsty komponent preparatów do pielęgnacji dzieci oraz niemowląt. Występuje bowiem w żelach do mycia ciała, szamponach, kremach, płynach do kąpieli lub emulsjach.

Rumianek – skutki uboczne

Rumianek stosowany we właściwych dawkach jest związkiem bezpiecznym, nawet w pielęgnacji niemowląt. Warto zaznaczyć, że reakcje w postaci nadwrażliwości tj. atopowe zapalenie skóry występuje bardzo rzadko.

Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław