Naturalny kolagen na skórę

Bisabolol stanowi naturalny składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Wszystko dlatego, że charakteryzuje się on działaniem przeciwzapalnym, antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym oraz łagodzącym.

Bisabolol w kosmetologii

Czym jest bisabolol?

Bisabolol to substancja czynna obecna w ekstrakcie z rumianku. Jest monocyklicznym alkoholem seskwiterpenowym, a jego wzór sumaryczny to C15H26O. Posiada formę prawie bezbarwnej cieczy, która delikatnie wpada w odcienie niebieskiego. Bisabolol bardzo dobrze rozpuszcza się w olejach oraz alkoholu, jednak słabo w wodzie. Charakteryzuje się słodkim smakiem oraz kwiatowym zapachem. Wykorzystywany jest w celu łagodzenia podrażnień, wrażliwej skóry alergików oraz niemowląt.

Bisabolol stanowi źródło wielu wartościowych związków aktywnych. Należy do nich:

Bisabolol – właściwości pielęgnacyjne

Bisabolol wykazuje wiele korzystnych właściwości pielęgnacyjnych, które z kolei wykorzystuje kosmetologia oraz farmakologia. Znany jest on głównie z działania przeciwalergicznego, przeciwbakteryjnego, przeciwgrzybiczego, antyseptycznego, łagodzącego, odkażającego oraz przeciwzapalnego. Należy podkreślić, że ułatwia penetrację innych składników w głąb skóry, w związku z tym zalicza się do grupy tzw. promotorów przejścia przezskórnego. Przyczynia się do aktywacji odnowy komórek skóry, dodatkowo zmniejsza objawy procesu starzenia się oraz powoduje szybszą regenerację tkanek.

Dodatkowo hamuje zwiększony rozrost naskórka oraz pracę gruczołów łojowych, dlatego też chętnie wykorzystywany jest jako czynnik wspomagający leczenie zmian o podłożu trądzikowym oraz łuszczycy.

Charakteryzuje się również właściwościami zmniejszającymi przekrwienie, wzmacniającymi ściany naczyń krwionośnych oraz przyspieszającymi proces bliznowacenia.

Wskazówka

Bisabolol nie zaleca się stosować w połączeniu z peelingami enzymatycznymi, ponieważ osłabia ich działanie.

Zastosowanie

Ze względu na działanie łagodzące i wyciszające bisabolol wykorzystywany jest jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry dzieci oraz niemowląt. Można przemywać nim oczy malucha, a także podrażniony naskórek. Dodatkowo składnik ten występuje w produktach do higieny intymnej łagodząc podrażnienia oraz stany zapalne. Właściwości łagodzące oraz wyciszające sprawiają, że stanowi składnik kosmetyków do pielęgnacji cery trądzikowej oraz cery suchej zmniejszając objawy świądu. Ponadto znaleźć go można w produktach do pielęgnacji włosów blond oraz owłosionej skóry głowy wykazującej objawy łupieżu.

Zobacz również: Pielęgnacja skóry niemowlaka.

Ze względu na to, że bisabolol przyspiesza procesy gojenia się znalazł zastosowanie w preparatach przeznaczonych do leczenia owrzodzeń skóry, rumienia, hemoroidów, oparzeń oraz stanów zapalnych wywołanych przez różnego rodzaju infekcje.

Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław