Naturalny kolagen na skórę

Alantoina to produkt pochodzenia naturalnego, który znalazł szerokie zastosowanie w kosmetologii. Jej cechą charakterystyczną jest brak wywoływania reakcji alergicznych, dlatego na dużą skalę wykorzystywana jest w produktach kosmetycznych oraz aptecznych.

Alantoina w kosmetologii

Alantoina

Alantoina należy do grupy związków będących pochodną mocznika, który występuje w ludzkim organizmie jako metabolit białek. Można go znaleźć między innymi w warstwie rogowej naskórka. Zbudowana jest ona głównie z korneocytów oraz cementu międzykomórkowego. Korneocyty w swojej strukturze zawierają NMF (naturalny czynnik nawilżający), który odpowiada za wiązanie cząsteczek wody. W związku z tym to właśnie on warunkuje nawilżenie naskórka, a 7% jego wagi stanowi mocznik.

Zobacz również: Mocznik w kosmetykach.

Należy podkreślić, że mocznik może być pozyskiwany również w sposób syntetyczny, przez co szeroko wykorzystywany jest w kosmetologii oraz przemyśle farmaceutycznym. Powszechnie uznaje się go za jeden z najskuteczniejszych związków nawilżających. Dlatego też stanowi składnik kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, szorstkiej, a także maści wykorzystywanych w chorobach dermatologicznych. W obu tych kierunkach stosuje się najczęściej pochodne mocznika – którą najpopularniejszą jest alantoina.

Właściwości alantoiny

Alantoina wykazuje szerokie właściwości pielęgnacyjne. Jej głównym zadaniem jest działanie keratolityczne czyli rozpuszczające martwe komórki naskórka. Z tego względu jej stosowanie zaleca się w przypadku chorób cechujących się zaburzeniami procesu złuszczania. Dodatkowo związek ten aktywuje podziały komórkowe, dzięki czemu przyspiesza regenerację i odnowę skóry.

Alantoina wykazuje również właściwości nawilżające, zatrzymując wodę w naskórku. W ten sposób przyczynia się również do odbudowy płaszcza hydrolipidowego skóry. Dzięki działaniu nawilżającemu zmniejsza uczucie pieczenia, świąd oraz rumień.

Alantoinę stosuje się w niektórych schorzeniach dermatologicznych, do których należy:

Wato podkreślić, że alantoina nie przyczynia się do zatykania porów skóry. Nie jest więc substancją komedogenną.

Zobacz również: Komedogenność – czym jest?

Alantoina w kosmetologii

W kosmetologii alantoina wykorzystywana jest dzięki właściwościom nawilżającym, keratolitycznym, kojącym i łagodzącym. W związku z tym stanowi składnik kremów do pielęgnacji cery suchej, trądzikowej oraz alergicznej. Dzięki właściwościom złuszczającym stosowana jest w peelingach, szczególnie enzymatycznych. Wykorzystywana jest również w preparatach po opalaniu, dzięki właściwościom nawilżającym.

Zobacz również: Peeling enzymatyczny – jak działa?

Ponadto alantoinę znaleźć można także w środkach do prania, mycia oraz środkach czyszczących zawierających związki powierzchniowo czynne (mydła, szampony, żele do higieny intymnej).

Przeciwwskazania

  • liczne i rozległe zmiany ropne.

Alantoina – skutki uboczne

Alantoina to związek, który bardzo rzadko przyczynia się do powstawania skutków ubocznych. Jeśli natomiast już się pojawią występują w formie podrażnień skóry lub stanów zapalnych.

Alantoina w kosmetologii

Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław