Centrum Kosmetolożki

Olej arganowy to produkt, który znalazł szerokie zastosowanie w kosmetologii ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne. Jego stosowanie zaleca się zarówno na skórę, włosy jak i paznokcie. Można więc bez problemu stwierdzić, że jest on kosmetykiem ponadczasowym i uniwersalnym.

Olej arganowy w kosmetyce

Czym jest olej arganowy?

Olej arganowy pozyskuje się z drzewa arganii żelaznej, inaczej nazywanym również Drzewem Życia, które występuje na pustynnych terenach Maroka. Zalicza się go do najdroższych olejów świata, przede wszystkim z racji ograniczonej dostępności oraz żmudnego procesu jego pozyskiwania. Olej bardzo często wykorzystuje się jako składnik wysokiej jakości kosmetyków tj. kremy, balsamy, a także mydełka.

Co kryje w sobie olej arganowy?

W skład oleju wchodzą:

  • glicerydy (triglicerydy – kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9)
  • karoteny
  • tokoferole
  • alkohole triterpenowe
  • sterole
  • ksantofile

Właściwości pielęgnacyjne oleju arganowego

Olej arganowy posiada dwie, dość charakterystyczne cechy. Należy do nich brak zapachu oraz wodno-oleista konsystencja. Ten naturalny kosmetyk bardzo szybko się wchłania oraz stanowi doskonałe źródło witaminy E, zwanej również “witaminą młodości”, a także NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega 3, 6 i 9). Posiada więc działanie silnie antyoksydacyjne, odżywcze, odmładzające oraz regenerujące. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym olej arganowy zapobiega uszkodzeniom skóry wywołanymi czynnikami zewnętrznymi. Z kolei obecność NNKT (kwas oleinowy i linolowy) sprawia, że olej uzupełnia niedobory występujące w naturalnej barierze ochronnej skóry. Dodatkowo zapobiega odparowywaniu wody z naskórka oraz zmiękcza i wygładza jego powierzchnię.

Do najważniejszych właściwości oleju arganowego zalicza się:

Jakie ma zastosowanie olej arganowy?

Olej arganowy ze względu na bogaty skład i szerokie właściwości pielęgnacyjne może być stosowany jako osobny preparat pielęgnacyjny oraz jako dodatek do kosmetyków tj. maseczki do twarzy, kremy czy balsamy do ciała. Wykorzystywany jest również do masażu oraz w pielęgnacji włosów i paznokci. Stosuje się go na wiele sposobów. Można:

  • aplikować go na wilgotną skórę tuż po kąpieli w celu jej nawilżenia;
  • wcierać w stopy i dłonie, aby jednocześnie zadbać o płytkę paznokciową;
  • stosować na suchą skórę po wcześniej wykonanym peelingu jako formę serum do twarzy;
  • nakładać na włosy jako maseczkę regenerującą końcówki kosmyków.
Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty