Głodówka – czym jest?

Spis treści

Koenzym Q10 promocja

Koenzym Q10 promocja

Głodówka to temat, który nieustannie budzi wiele kontrowersji. Wszystko dlatego, że może stanowić formę diety oczyszczającej, jednak często mówi się o jej negatywnym wpływie na zdrowie. Jak jest naprawdę? Czy powstrzymywanie się od jedzenia jest dla nas bezpieczne?

Głodówka - czym jest?

Czym jest głodówka?

Głodówką nazywa się dietę oczyszczającą, której zadaniem jest oczyszczenie organizmu z wszelkich toksycznych związków w nim zalegających. Należy podkreślić, że tzw. krótka głodówka nie powinna nieść za sobą negatywnych konsekwencji zdrowotnych, a osoby podejmujące tego rodzaju działanie powinny być w 100% zdrowe.

Rodzaje głodówek

  • odchudzająca – jej założeniem jest pozbycie się nadmiernych kilogramów. Zbyt długo trwająca głodówka odchudzająca może przyczynić się do poważnych schorzeń nerek oraz wątroby, w związku z tym musi być przeprowadzana pod pełną kontrolą. Głodówka odchudzająca trwa 2-3 dni.
  • lecznicza – to forma leczenia zalecona przez lekarza, bardzo często w przypadku występującej astmy lub otyłości. Zwykle trwa do 6 dni.
  • oczyszczająca – zalicza się do elementów diety odchudzającej. Jej celem jest pozbycie się wszystkich toksyn zalegających w organizmie. Głodówka oczyszczająca trwa 2 dni.

Głodówka – na czym polega?

Głównym założeniem głodówki jest całkowite zrezygnowanie z jedzenia i picie jedynie wody. W niektórych przypadkach wskazane jest spożywanie herbaty oraz ziołowych naparów. Należy podkreślić, że głodówka wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie kiedy trwa 1-2 dni. W przypadku podjęcia dłuższych form oczyszczania organizmu, koniecznie należy to skonsultować z lekarzem specjalistą.

Przed przejściem na głodówkę należy organizm odpowiedniego do tego przygotować. W związku z tym na kilka dni przed należy przejść na posiłki mniej kaloryczne, aby organizm nie doznał szoku.

Sklep Spirulina
Sklep Spirulina

Ponadto warto wykonać niezbędne badania jak np. morfologię krwi, EKG, badanie poziomu kreatyniny, stężenia kwasu moczowego oraz ewentualnych niedoborów witaminowych i mineralnych. Dodatkowo na kilka dni przed planowaną głodówką warto wykluczyć z diety mięso, a także zrezygnować z palenia papierosów i picia alkoholu. Na dzień przed z kolei spożywać wyłącznie owoce i warzywa.

Aby głodówka przebiegła właściwie należy przejść przez jej wszystkie etapy. Pierwszy z nich nosi nazwę pobudzenie pokarmowe. Jest to dość nieprzyjemny moment, ze względu na ciągle występujące uczucie głodu, a przy tym nie najlepsze samopoczucie. Jest to czas kiedy organizm dostosowuje się do braku pożywienia. W tym czasie zwiększa się rozkład glikogenu w wątrobie, a także usuwany jest nadmiar wody oraz sodu z tkanek.

Drugi etap to tzw. przełom kwasiczy. W tym momencie rozkłada się tkanka tłuszczowa, występuje osłabienie organizmu, ból głowy, nudności, skóra oraz włosy stają się lekko przesuszone, z kolei aktywność enzymów trawiennych sprawia, że głód staje się coraz mniej odczuwalny.

Trzeci etap głodówki to adaptacja organizmu, który trwa tym dłużej im więcej posiadamy tkanki tłuszczowej. W tym czasie dochodzi do spadku masy ciała oraz zwiększenia odporności organizmu. Należy zaznaczyć, że trzeci etap głodówki kończy się drugim przełomem kwasiczym, po którym pojawia się ponowne uczucie głodu.

Zalety głodówki

Krótkie oczyszczenie organizmu czyli tzw. głodówka w niektórych przypadkach może przynieść wiele korzyści:

Niebezpieczeństwa głodówki

Należy podkreślić, że głodówka w niektórych przypadkach jest zabiegiem wręcz wskazanym, jednak kiedy celem staje się utrata zbędnych kilogramów jej stosowanie może negatywnie odbić się na zdrowiu, a nawet życiu. Oprócz wyniszczenia organizmu może stać się również powodem złego nastroju, zaburzeń gospodarki hormonalnej, a nawet zaburzeń pokarmowych (anoreksja, bulimia). Zbyt długie przebywanie na głodówce zakłóca procesy metaboliczne, prowadząc do odkładania się tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że organizm przyzwyczajony do przyswajania ekstremalnie skrajnych ilości kalorii będzie chciał gromadzić jej zapas na później.

Bibliografia

  1. Molski M., Nowoczesna Kosmetologia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2014.


Polecane produkty:

Zapisz się do newslettera!

Kategorie wpisów

Najpopularniejsze w Zdrowie

Zostań z nami

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *