Centrum Kosmetolożki

Hydrolat, zwany również wodą roślinną lub wodą kwiatową, powstaje jako produkt uboczny procesu destylacji roślin z parą wodną. Służy m.in. do pozyskiwania olejków eterycznych. Z tego względu stanowi on naturalny kosmetyk, który możemy stosować na wiele sposobów w domowej pielęgnacji skóry całego ciała.

Hydrolat - czym jest i jak działa?

Czym jest hydrolat?

Hydrolat to produkt uboczny procesu destylacji z parą wodną całych roślin lub ich części. Proces ten polega na rozdzieleniu całej mieszaniny zawierającej wiele składników poprzez odparowanie, a następnie skroplenie ich. Destylację wykorzystuje się w celu wyizolowania lub też oczyszczenia jednej lub więcej substancji składowych. W tym procesie otrzymuje się olejek eteryczny oraz tzw. wodę podestylacyjną.

W trakcie przeprowadzania procesu destylacji para wodna “porywa” nierozpuszczalne w wodzie drobinki olejku eterycznego, a po ostygnięciu jest on od niej oddzielany. Pozostałość wody, do której wtargnęły rozpuszczalne cząsteczki roślinne, a także niewielkie ilości olejku eterycznego nosi nazwę hydrolatu.

Hydrolat powszechnie określa się mianem wody kwiatowej lub wody roślinnej. Stanowi bardzo podobną formę do olejków eterycznych jednak nieco łagodniejszą, ponieważ rozcieńczony jest w wodzie. Ma to swoje plusy, ponieważ właśnie w takiej postaci może być stosowany bezpośrednio na skórę, zarówno pod postacią toniku jak i odświeżającej mgiełki do ciała.

 Właściwości fizyczne hydrolatu

Jest produktem pochodzenia roślinnego i wykazuje szeroki wpływ na wygląd skóry. Posiada zwykle postać płynną, o konsystencji przypominającej wodę, a jego pH mocno zbliżone jest do naturalnego odczynu naszej skóry. Zapach hydrolatu jest bardziej delikatny niż aromat olejku eterycznego. Kosmetyki tego typu nie posiadają właściwości antybakteryjnych jak olejki eteryczne, w związku z tym szybciej ulegają zepsuciu. Aby uchronić je przed tym procesem konserwuje się je syntetycznymi konserwantami lub alkoholem.

Zastosowanie hydrolatu

Hydrolat to produkt, który wykorzystuje się głównie do oczyszczania i tonizowania skóry. Należy zaznaczyć, że codzienna i regularna pielęgnacja na bazie tych naturalnych kosmetyków znacząco wpływa na stan i kondycję naszej skóry. Hydrolat może stanowić również dodatek do maseczek aplikowanych na twarz (algowych lub z glinki kosmetycznej) zwiększając ich skuteczność.

Hydrolat zaleca się stosować również jako składnik rozcieńczający szampony w celu złagodzenia ich działania np. w problemie jakim jest łupież lub po prostu w codziennej pielęgnacji włosów i skóry głowy.

Do najbardziej znanych hydrolatów należy hydrolat z:

Jak należy stosować hydrolat?

Hydrolat zwykle stosuje się w postaci toniku. Wówczas należy przemyć delikatnie nim skórę przy użyciu wacika lub bezpośrednio psikając nim twarz. Z hydrolatu można wykonać również okłady na oczy lub rozpuszczać nim inne kosmetyki.

Jak przechowywać hydrolat?

Hydrolat najlepiej przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, w ciemnych buteleczkach. Powszechnie uważa się, że dobrym miejscem do jego przechowywania jest również lodówka, jednak tylko dla tych wykonywanych samodzielnie w domu.

Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty