Algi to rośliny, które żyją na ziemi od milionów lat. Od wieków traktowane są jako żywność, a także naturalne lekarstwo. W dzisiejszych czasach algi wykorzystuje się głównie pod postacią suplementów diety, stanowią również komponenty preparatów kosmetycznych.

Algi - ogólna charakterystyka

Czym są algi?

Algi to spolszczona nazwa łacińska (algae), którą wykorzystuje się do określenia organizmów beztkankowych. Oznacza to, że ich ciało zbudowane jest z plechy, a ich głównym środowiskiem bytowania są zbiorniki wodne. Należy zaznaczyć, że glony żyją w morzach, oceanach, jeziorach, a więc zarówno w wodach słonych jak i słodkich.

Algi posiadają różne struktury. Mogą występować w formie jednokomórkowych tworów, które osadzają się na dnie zbiornika (bentos), a także struktur dryfujących po powierzchni wody jako plankton. Dodatkowo duża część glonów przybiera postać wielokomórkowych plech, które przytwierdzone są do podłoża i osiągają długość od kilku milimetrów do kilku metrów. Te duże noszą nazwę wodorosty.

Należy zaznaczyć, że ważną cechą wodorostów jest możliwość pochłaniania przez nie zanieczyszczeń z otoczenia, co odgrywa znaczącą rolę w procesie samooczyszczania wód.

Rodzaje alg

Ze względu na to, że algi to źródło wielu składników odżywczych, w kosmetologii stanowią doskonały surowiec do tworzenia kosmetyków pod postacią maseczek, kremów, szamponów czy żeli pod prysznic. Określa się je mianem superfood. Spośród wszystkich alg wyróżnia się kilka ich rodzajów, gdzie każde z nich posiadają inne właściwości.

Ze względu na zabarwienie wyróżnia się algi:

  • zielone – ich kolor wynika z posiadanych dużych ilości chlorofilu. Należą do nich: zieleńce, ramienice, eugleniny;
  • brązowe – w swym składzie zawierają zielony chlorofil, żółty ksantofil, a także brunatną fukoksantynę. Do grupy tej należą chryzolity, brunatnice;
  • czerwone – ich barwnik to czerwona fikoerytryna. Do grupy tej zaliczają się krasnorosty.

Algi to surowiec, z którego po przeprowadzeniu właściwych czynności otrzymuje się dwa rodzaje glonów:

  • mikronizowane – początkowo podlegają wysuszeniu i zmieleniu. Następnie przenosi się je do bębnów, w których pod wpływem zmieniającego się ciśnienia oraz niskiej temperatury, ściany komórek glonów pękają. Zawartość komórek, a co za tym idzie znajdujące się w nich cenne składniki uwalniane są, a następnie zbierane w postaci proszku. Proszek stanowi jedną z form gotowego produktu wykorzystywanego w kosmetologii oraz dietetyce jako naturalny suplement diety. Rozdrobniony proszek poddaje się również procesowi sprasowania na zimno, dzięki któremu algi mogą występować w formie tabletek. Taka postać alg jest wygodniejsza w stosowaniu, jeśli decydujemy się przyjmować je doustnie. Należy zaznaczyć, że smak oraz zapach alg zbliżony jest nieco do woni ryb, choć należy przyznać, że nie każdy rodzaj alg wykazuje taką przypadłość.
  • liofilizowane – algi początkowo mrozi się i rozdrabnia. Kolejnym krokiem jest odciąganie z glonów wody pod wpływem działania niskiego ciśnienia. W wyniku tego powstaje bardzo drobny proszek, który jest gotowy do użycia.

Algi w kosmetyce

W kosmetologii algi wykorzystuje się do produkcji odżywczych kremów, balsamów, odżywek, maseczek, kosmetyków o działaniu antycellulitowym, wyszczuplającym, a także peelingów i preparatów do kąpieli.

W kosmetologii algi wykorzystuje się w celu:

  • pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, trądzikowej, łojotokowej;
  • redukcji cellulitu;
  • złagodzenia podrażnień;
  • wspomagania redukcji rozstępów;
  • pielęgnacji skóry starczej oraz mało elastycznej;
  • zmniejszenia objawów stanów alergicznych.

Właściwości pielęgnacyjne alg

Ze względu na bardzo wartościowy skład alg, rośliny te wykazują szerokie właściwości pielęgnacyjne. Obecne w nich kwasy NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), a także węglowodany wspomagają barierę naskórka, zapobiegając działaniu szkodliwych czynników środowiska zewnętrznego. Chroni to również przed nadmierną utratą wody z naskórka. Dodatkowo przyczyniają się do zmniejszenia podrażnień oraz zapobiegają powstawaniu teleangiektazji. Pobudzają krążenie krwi w skórze, dzięki czemu wspomagają również międzykomórkową przemianę materii, co przynosi efekty w redukcji cellulitu. Algi wykazują właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i antyoksydacyjne. Intensywnie odżywiają skórę. Regulują proces wydzielania sebum, zmniejszając objawy łojotoku oraz trądziku. Algi wpływają na poprawę elastyczności i jędrności skóry. Stanowią źródło naturalnych filtrów UV, dzięki czemu chronią naskórek przed działaniem promieni słonecznych.

Bibliografia

  1. Kaniewska M., Kosmetologia Podstawy, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2011.
  2. https://www.spirulina.pl/algi/algi-czym-sa-i-jakie-maja-wlasciwosci.html.
Polecane produkty: