Naturalny kolagen na skórę

Owoce stanowią nie tylko źródło składników odżywczych wpływających na ogólną kondycję zdrowotną organizmu. Ich związki aktywne na dużą skalę wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym stanowiąc składniki kosmetyków o działaniu nawilżającym, złuszczającym czy antyoksydacyjnym.

Owoce - źródło składników aktywnych

Preparaty kosmetyczne wykorzystywane są na całym świecie, a ich głównym celem jest utrzymanie lub poprawa kondycji skóry oraz jej przydatków. W związku z tym mamy do czynienia z wieloma formami kosmetyków, do których należą m.in. emulsje, kremy, balsamy, mgiełki, serum, maseczki, szampony czy odżywki. Należy podkreślić, że przemysł kosmetyczny w coraz większym stopniu skupia się w produkcji kosmetyków na stosowaniu surowców pochodzenia roślinnego, które stanowią źródło łatwo dostępnych związków biologicznie czynnych.

Na szeroką skalę wykorzystywane są owoce rosnące zarówno w naszym kraju jak i za granicą, ze względu na właściwości nawilżające, antybakteryjne, antyoksydacyjne, odżywcze oraz antycellulitowe. Na szczególną uwagę zasługuje:

1. Granat.

W jego skład wchodzi 2-5% kwasów organicznych (głównie cytrynowy oraz jabłkowy), 1,5% białek, a także witamina C, witamina E, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Ponadto, w owocach granatu występują związki mineralne tj. wapń, cynk, potas, selen oraz miedź. Jego skórka bogata jest w garbniki, kora z kolei w alkaloidy. Granat stanowi również źródło antocyjanów, z których najważniejszą rolę odgrywa delfinidyna, cyjanidyna oraz kwasy fenolowe. Ekstrakt z granata wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, przez co wykazuje korzystny wpływ na pracę serca, zapobiega chorobom nowotworowym oraz działa antyseptycznie. Ponadto pozytywnie oddziałuje na florę bakteryjną jelit przyczyniając się do wzrostu bakterii probiotycznych.

To właśnie dzięki tym właściwościom granat znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ze względu na obecność antyoksydantów spowalnia procesy starzenia się skóry, a także zapobiega powstawaniu przebarwień w wyniku spowalniania procesów proliferacji melanocytów oraz syntezy melanin poprzez zmniejszenie aktywności tyrozynazy.

Na uwagę zasługuje również olej z nasion granatu tłoczony na zimno. Stanowi źródło kwasu punicynowego, należącego do grupy kwasów omega-5, który również odgrywa znaczącą rolę w redukcji wolnych rodników. Ponadto w jego składzie występują cenne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zastosowanie oleju z nasion granatu w kosmetykach przyczynia się do szybszej regeneracji skóry, jej nawilżenia i odżywienia.

2. Winogrona.

Świeże winogrona stanowią źródło cukrów, garbników, witaminy A, witaminy E, witamin z grupy B, związków fenolowych. Surowcem kosmetycznym są zwykle nasiona, z których pozyskuje się cenny olej zawierający niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), tokoferole, fosfolipidy i fitosterole. Ze względu na obecność witaminy E olej z pestek winogron zaleca się w pielęgnacji cery dojrzałej. Posiada właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i zmiękczające. Jego stosowanie poleca się również w przypadku łuszczycy, odleżyn czy oparzeń skóry.

Należy podkreślić, że winogrona cechują się znacznie wyższym, całkowitym potencjałem antyoksydacyjnym. Wszystko dzięki obecnemu w jego składzie resweratrolu. Związek ten charakteryzuje się działaniem przeciwnowotworowym na skutek hamowania proliferacji komórek nowotworowych. Jego zadaniem jest również zwiększanie elastyczności skóry oraz rozjaśnianie przebarwień w wyniku hamowania tyrozynazy (enzym niezbędny do syntezy melaniny).

3. Ananas.

Skład ananasa cechuje się wysoką zawartością cukrów, witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Jedną z głównych składowych ananasa, na dużą skalę wykorzystywaną w kosmetologii jest bromelaina, która stanowi mieszaninę enzymów proteolitycznych. Występuje w łodygach, owocach oraz liściach ananasa. Dzięki obecności bromelainy owoce ananasa znajdują zastosowanie w produkcji peelingów enzymatycznych.

4. Papaja.

Owoce papai stanowią źródło przeciwutleniaczy, a więc witamin A, C, E, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, błonnika oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Powszechnie uważa się, że spożywanie owoców papai w codziennej diecie korzystnie wpływa na układ krwionośny, reguluje poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom jelita grubego. Ekstrakt z owoców papai wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne oraz hepatochronne. Papaja podobnie jak ananas zawiera enzymy proteolityczne (papainę), która wykorzystywana jest w celu złuszczania martwych komórek naskórka. Dodatkowo owoce papai wykazują działanie rozjaśniające, osłaniające przed działaniem promieni UV oraz wspomagające odnowę naskórka.

5. Mango.

Owoce mango słyną ze swych właściwości antyoksydacyjnych, obniżając negatywny wpływ wolnych rodników dzięki obecności beta-karotenu, związków fenolowych, kwercetynie, kwasu askorbinowego. W skład mango wchodzi również błonnik, garbniki, węglowodany, aminokwasy, lipidy, sterole. Tłuszcze obecne w mango wykazują zbliżone działanie do masła kakaowego. Jest ono szeroko wykorzystywane ze względu na obecność kwasu palmitynowego, stearynowego, oleinowego i linolowego. Należy zaznaczyć, że produkty kosmetyczne bazujące na oleju z nasion mango wykazują działanie nawilżające oraz okluzyjne.

Ekstrakt z mango chroni keratynocyty przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem promieni UVB. Hamuje również aktywność tyrozynazy (zapobiega przebarwieniom skóry), a także wykazuje działanie przeciwbakteryjne. W związku z tym mango wykorzystywane jest w produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej, suchej oraz słabo odżywionej.

Podsumowanie

Owoce jako surowce kosmetyczne wykorzystuje się na szeroką skalę w kosmetologii, dzięki ich wszechstronnym właściwościom pielęgnacyjnym. Mogą więc stanowić składnik produktów o działaniu antyoksydacyjnym, odżywczym, nawilżającym, złuszczającym czy rozjaśniającym. Jak się okazuje owoce stanowią cenne, a zarazem łatwo dostępne źródło związków aktywnych biologicznie, które są chętnie wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym.

Bibliografia

  1. Zielonka-Brzezicka J., Synowiec L., Nowak A., Klimowicz A., Postępy Fitoterapii, Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii, 2/2017.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław