Naturalny kolagen na skórę

Oliwa z oliwek doskonale odnajduje się w dziedzinie jaką jest kosmetologia. Już wiele lat temu wykorzystywana była jako lek, środek konserwujący do potraw, paliwo w lampach oliwnych, a także do celów typowo kosmetycznych, dekoracyjnych i religijnych.

Oliwa z oliwek w kosmetologii

Oliwa z oliwek

Oliwka to rodzaj drzewa należący do rodziny oliwkowatych, która obejmuje 35 gatunków. Warto zaznaczyć, że tradycja drzewa oliwnego sięga prawie 6000 lat i dotyczy głównie rejonu Morza Śródziemnego, Azji, Afryki oraz Egiptu. Obecnie jej uprawa odbywa się również w Portugalii, Australii, Indiach oraz Ameryce Południowej.

Oliwka europejska to zielone drzewo lub duży krzew, który sięga od 4 d0 12 metrów wysokości. Warto podkreślić, że drzewo oliwkowe jest bardzo trwałe, dzięki czemu wykorzystywane jest w stolarstwie. Liście z kolei są małe, z zewnątrz ciemnozielone, od spodu srebrzystoszare. Owoce drzewa oliwnego zbierane są ręcznie, ponieważ warunkuje to jakość późniejszego oleju. Ważne, aby w czasie zbioru nie padał deszcz, ponieważ wilgotność powietrza przyspiesza proces rozkładu oraz fermentacji owoców. Pomiędzy zbiorem oliwek, a procesem tłoczenia z nich oleju nie powinno upłynąć więcej niż 5 dni, ponieważ z każdym kolejnym zwiększa się ilość kwasu w owocach, a to z kolei obniża jakość oliwy.

Produkcja oliwy z oliwek

Proces produkcji oliwy z oliwek polega na miażdżeniu owoców drzewa oliwnego, a następnie tłoczeniu ich na zimno. Metoda ta należy do najstarszych oraz najbardziej popularnych sposobów pozyskiwania oleju. Rozgniatanie owoców wykonuje się w gniotowniku krążkowym, który posiada charakter dużej misy z dwoma obracającymi się walcami. Powstała w tym urządzeniu masa przekładana jest na specjalne maty, a następnie tłoczona jest hydraulicznie.

Podczas tego procesu powstaje mieszanina wody i oleju, które następnie oddzielane są w wirówce. Po odbyciu tego procesu otrzymuje się czystą oliwę.

Oliwa z oliwek – skład

Owoc oliwki w 15-20% składa się z oliwy. Zawartość wody wynosi 30-60%, cukrów 19%, protein 2% i wosków 1,5%. W oliwkach potwierdza się również zawartość sodu, potasu, wapnia, żelaza, miedzi, magnezu, siarki, fosforu, manganu oraz jodu. Do wytworzenia oliwy wykorzystuje się cały owoc (miąższ oraz pestkę).

Oliwa z oliwek stanowi najbogatsze źródło jednonienasyconego kwasu oleinowego. Jego ilość obejmuje 78,1 % i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, a także zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka piersi. Kwas oleinowy dostarcza do organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, które z kolei przyczyniają się do obniżenia frakcji cholesterolu LDL w surowicy krwi. Na skutek tego znacznie zmniejsza się ilość lipoprotein podlegających procesowi oksydacji i odkładających się w ścianach naczyń krwionośnych. Dodatkowo kwas oleinowy powoduje obniżenie zachorowalności na astmę oraz alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.

Właściwości pielęgnacyjne oliwy z oliwek

Związki fenolowe oraz witamina E jako naturalne antyoksydanty wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Tokoferol zapobiega uszkodzeniom skóry wywołanym przez wolne rodniki pochodzące z promieniowania UV. Skwalen odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie skóry. Zwiększa jej elastyczność, zmiękcza naskórek, natłuszcza, nie pozostawiając na nim nieprzyjemnego uczucia lepkości. Ponadto przyczynia się do regulacji płaszcza lipidowego skóry, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także obniża współczynnik transepidermalnej utraty wody z naskórka TEWL chroniąc skórę przed nadmierną utratą wody. Ponadto reguluje wydzielanie sebum skóry oraz zapewnia właściwy proces keratynizacji.

Oliwa jako produkt kosmetyczny wykorzystywana jest bardzo często do masażu jednocześnie zapewniając skórze miękkość i odprężenie ciała. Stanowi składnik maseczek do ciała oraz włosów nadając im naturalny połysk. Chroni włosy przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, wzmacnia je oraz uelastycznia. Nawilża oraz natłuszcza suchą i spierzchnięta skórę.

Podsumowanie

Oliwa z oliwek charakteryzuje się szerokim działaniem pielęgnacyjnym. Korzystnie oddziałuje nie tylko na skórę, ale również włosy czy paznokcie. Dodatkowo nieustanne poszukiwanie nowości oraz coraz większe zainteresowanie składnikami naturalnymi sprawiło, że oliwa z oliwek zyskała w kosmetologii dużą popularność.

Bibliografia

  1. Marwicka J., Makuch M., Niemyska K., Kosmetologia Estetyczna, Właściwości oraz kosmetyczne zastosowanie oliwy z oliwek jako produktu bogatego w substancje biologicznie czynne, 5/2015.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław