Centrum Kosmetolożki

Mleko w kosmetyce odgrywa wiele ważnych funkcji. Stanowi składnik mydeł, kremów, mleczek do ciała, szamponów oraz odżywek do włosów. Cechuje się wysoką wartością biologiczną, ze względu na wysoką zawartość aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz witamin. Jakie właściwości pielęgnacyjne wykazuje mleko oraz do czego jeszcze jest wykorzystywane? Oto wskazówki.

Mleko w kosmetyce

Mleko

Mleko zwykle kojarzy nam się z ciepłym napojem, spożywanym w długie zimowe wieczory. Nie bez powodu, ponieważ doskonale rozgrzewa, smakuje i dostarcza wiele cennych składników odżywczych. W jego składzie występuje witamina A, witaminy z grupy B, witamina E oraz związki mineralne tj. wapń, potas oraz fosfor. Stanowi również źródło protein oraz kwasu mlekowego powszechnie znanego jako peeling chemiczny.

Mleko w kosmetyce

Białka mleka, jak i innych produktów spożywczych, stanowią podstawowy budulec wszystkich organizmów żywych. Składnik ten pobudza produkcję kolagenu i elastyny, które gwarantują skórze odpowiednie napięcie, podtrzymuje jej zewnętrzne warstwy oraz gwarantuje odpowiednią elastyczność. Zwiększa także ilość kwasu hialuronowego, który wygładza zmarszczki oraz pomaga w walce z rozstępami. Występujące w szamponach czy odżywkach białko nadaje kosmykom połysk oraz zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Zadaniem kwasu mlekowego jest odbudowa płaszcza lipidowego skóry, co jednocześnie chroni przed szkodliwym wpływem czynników środowiska zewnętrznego, a także w sposób delikatny złuszcza martwe komórki naskórka.

Ważną informację jest fakt, że pH mleka jest bardzo zbliżone do pH ludzkiej skóry. W związku z tym nie wywołuje żadnych podrażnień oraz reakcji alergicznych. Tłuszcz występujący w mleku zwiększa przepuszczalność skóry, dlatego też w kosmetykach stanowi dobry nośnik innych związków chemicznych. Jest to szczególnie istotne w kosmetykach do pielęgnacji ust, bowiem lipidy mleka zaleca się w pielęgnacji skóry wrażliwej, przesuszonej i podrażnionej.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że mleko wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Wysoki poziom tych związków sprawia, że mleko usuwa z organizmu wolne rodniki, które stanowią jedną z przyczyn szybszego starzenia się skóry.

Kwas mlekowy obecny w mleku działa również na zmiany pigmentacyjne. Dzieje się tak, poprzez normalizację procesu keratynizacji naskórka oraz hamowanie syntezy melaniny w melanocytach. Ponadto peptydy występujące w mleku blokują aktywność tyrozynazy, zapewniając tym prawidłową pigmentację cery.

Mleko można również wykorzystać jako alternatywę dla tradycyjnego leczenia trądziku pospolitego lub też może stanowić jego dodatek. Wszystko dlatego, że kwas tłuszczowy obecny w mleku zaliczany do alfa-hydroksykwasów, obniża pH skóry oraz hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za jego rozwój. Ponadto usuwa nadmiar martwych komórek naskórka zalegających na powierzchni skóry oraz odblokowuje pory. Z kolei laktoferyna obecna w mleku ogranicza produkcję sebum oraz łagodzi stany zapalne. W związku z tym preparaty z laktoferyną poleca się szczególnie cerze tłustej oraz w pielęgnacji cery trądzikowej.

Podsumowanie

Mleko oraz jego składniki aktywne stanowią ważny surowiec wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Substancje te charakteryzują się działaniem leczniczym, pielęgnacyjnym oraz odżywczym. Jako produkt naturalny mleko wpisuje się w obecny kanon kosmetyczny, który bazuje na tworzeniu preparatów jak najbardziej zbliżonych naturze, bazujących na komponentach ekologicznych.

Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty