Naturalny kolagen na skórę

Ektoina w kosmetykach stanowi szczególnie znaczenie, ze względu na swoje właściwości łagodzące, przeciwzapalne oraz nawilżające. Związek ten wykorzystuje się również w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków zwalczających reakcje alergiczne.

Ektoina w kosmetykach

Ektoina

Ektoina to organiczny związek chemiczny, który pozyskiwany jest z niektórych gatunków bakterii o nazwie ekstremofile. To drobnoustroje, które żyją w trudnych warunkach, a więc w wysokich temperaturach, nadmiernej  suchości powietrza oraz w miejscach intensywnego promieniowania UV.

Ektoinę po raz pierwszy wyizolowano i przedstawiono jej budowę w 1985 roku. Charakteryzuje się działaniem kosmotropowym czyli posiada zdolność wiązania oraz wbudowywania cząsteczek wody w kompleksy. W wyniku obecności w jej cząsteczce atomów azotu oraz grupy karboksylowej następuje tak zwane przegrupowanie elektronów i dochodzi do tworzenia biegunów, które naładowane są dodatnio i ujemnie. Jest to równoznaczne z tym, że cząsteczki ektoiny wiążą silnymi wiązaniami wodorowymi cząsteczki polarne, a także fragmenty apolarne.

Właściwości ektoiny

Ektoina jest antyoksydantem, w związku z tym zapobiega uszkodzeniom komórek skóry na poziomie molekularnym. Hamuje dostęp promieniowania UV do skóry pochłaniając je, tym samym ograniczając jego działanie. Dodatkowo wspomaga procesy naprawcze skóry wywołane promieniowaniem UVA i UVB.

Ciekawostka

Produkty z ektoiną wykorzystywane są w trakcie miejscowego naświetlania zmian nowotworowych w celu ochrony tkanek zdrowych.

Ektoina spowalnia uwalnianie reaktywnych form tlenu w fibroblastach. Wykazuje właściwości immunostymulujące, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Związek ten aktywuje do pracy układ odpornościowy skóry, jednocześnie działa osłonowo na keratynocyty, komórki Langerhansa oraz komórki Merkla.

Ektoina w kosmetykach

Ektoina jest aminokwasem, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także działa prewencyjnie w procesie fotostarzenia skóry. W związku z tym, na szeroką skalę wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym jaki i farmaceutycznym.

Najczęściej znaleźć ją można w produktach takich jak:

Wskazówka

Ektoina stanowi również składnik preparatów na alergię. Może być stosowana miejscowo jak i ogólnie zmniejszając objawy kaszlu, kichania, kataru siennego, łzawienia oraz zaczerwienienia oczu.

Ze względu na silne możliwości wiązania wody ektoina znalazła zastosowanie w kosmetykach nawilżających. Znaleźć ją można także w emolientach dedykowanych osobom z atopowym zapaleniem skóry.

Ponadto występuje w produktach, których celem jest:

  • ochrona przed czynnikami zewnętrznymi;
  • łagodzenie stanów zapalnych;
  • nawilżenie;
  • działanie antyalergiczne.

Ektoina – skutki uboczne

Ektoina nie wykazuje żadnych skutków ubocznych. Z tego względu preparaty z jej zawartością mogą być stosowane również przez dzieci. Dotyczy to zarówno produktów farmaceutycznych jak i kosmetyków. Świadczy o tym fakt, że preparaty z ektoiną dostępne są powszechnie, bez recepty.

Podsumowanie

Dzięki możliwościom wiązania wody, preparaty na bazie ektoiny nawilżają skórę, łagodzą świąd oraz jej szorstkość. Dzięki kompleksowej ochronie biologicznej komórek skóry istnieje możliwość, że ektoina w niedługim czasie będzie stanowić podstawowy komponent dermokosmetyków.

Bibliografia

  1. Załęska-Żyłka I., Pietrzycka A., Kosmetologia Estetyczna, Korzyści z zastosowania ektoiny w dermokosmetykach, 4/2014.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław