Naturalny kolagen na skórę

Astaksantyna w kosmetologii spełnia wiele pozytywnych funkcji. Związek ten należy do grupy najsilniejszych przeciwutleniaczy, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, zwiększające odporność organizmu oraz spowalniające proces starzenia się skóry.

Astaksantyna w kosmetologii

Karotenoidy

Karotenoidy to żółte, pomarańczowe, czerwone, niekiedy również fioletowe naturalne barwniki roślinne. Występują w formie substancji acyklicznych, monocyklicznych lub bicyklicznych. Należą do związków polienowych, w których podwójne wiązanie znajduje się w układzie sprzężonym. Większość z nich występuje w świecie roślinnym i dzieli się je na karoteny (karotenoidy) – nie zawierające tlenu, a także ksantofile czyli karotenoidy zawierające w swej cząsteczce tlen w postaci grup hydroksylowych, epoksydowych lub karbonylowych.

Wśród najbardziej znanych karotenoidów wyróżnia się:

Właściwości astaksantyny

Astaksantyna to naturalny barwnik występujący w świecie roślinnym i zwierzęcym, który nadaje czerwony, żółty bądź pomarańczowy kolor. Warto podkreślić, że związek ten znaleźć można między innymi w piórach flamingów, mięśniach łososi i innych ryb, homarach oraz krewetkach. Dodatkowo astaksantyna jest syntezowana przez mikroglony, które stanowią składnik pokarmowy skorupiaków.

Zobacz również: Owoce morza – dlaczego warto je jeść?

Astaksantyna powszechnie nazywana jest “królową karotenoidów”. Jest ksantofilem, który w swej budowie chemicznej posiada dwie grupy hydroksylowe oraz dwie grupy karbonylowe.

Dzięki swej specyficznej budowie astaksantyna wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne w odróżnieniu od innych karotenoidów. Zaś ze względu na posiadanie grup zawierających tlen nie wykazuje aktywności w stosunku do witaminy A.

Warto podkreślić, że astaksantyna zamknięta w liposomach działa jak most, który przekazuje elektron od bardziej redukującego karotenoidu do środka liposomu, gdzie lokalizują się wolne rodniki przyczyniając się do zwiększenia działania antyoksydacyjnego. Ponadto astaksantyna nie wchodzi w reakcję z wolnymi rodnikami, na skutek czego nie powstaje forma kationowo-rodnikowa, która mogłaby z kolei przyczynić się do destrukcji komórki.

Astaksantyna jest rozpuszczalna w tłuszczach, w związku z tym dobrze penetruje do warstwy rogowej naskórka, w niewielkim stopniu do skóry właściwiej oraz tkanki podskórnej. Dodatkowo przyspiesza odnowę naskórkową, a także wykazuje działanie normalizujące procesy różnicowania keratynocytów, a także warunkuje funkcje regulacyjne skóry.

Ten naturalny związek przyczynia się do syntezy białek (m.in. kolagenu), metabolizmu komórkowego, podziałów komórkowych, a także wydzielania czynników transkrypcyjnych oraz czynników wzrostu. Warunkuje proliferację komórek warstwy żywej naskórka.

Poprzez wzmocnienie struktur warstwy rogowej następuje jednoczesne wzmocnienie funkcji ochronnej naskórka. To z kolei przekłada się na zmniejszenie przeznaskórkowej utraty wody TEWL.

Warto wziąć pod uwagę, że astaksantyna osłania skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV na różne sposoby. Jednym z nich jest zwiększenie gęstości optycznej, neutralizowanie tlenu singletowego lub też tworzenie kwasu retinowego, który znajduje zastosowanie w leczeniu dermatoz spowodowanych działaniem słońca. Dodatkowo astaksantyna cechuje się możliwością zmniejszania negatywnego wpływu na inne reaktywne formy tlenu.

Karotenoid ten reguluje również poziom oksydacji lipidowej, a także wpływa na poprawę epidermalnego systemu obronnego skóry przed działaniem szkodliwego wpływu promieni UV.

Podsumowanie

Astaksantyna należy do jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy w dziedzinie kosmetologii. W związku z tym chętnie wykorzystywana jest w produktach tj. kremy, balsamy, sera anti-aging. Celem tego rodzaju kosmetyków jest spowolnienie procesów starzenia się skóry, zwiększenie jej elastyczności, wygładzenie oraz wyrównanie kolorytu. Warto podkreślić również fakt, że astaksantyna to związek, który podbija również japoński oraz amerykański rynek kosmetyczny. Najczęściej spotkać ją można w preparatach do pielęgnacji cery tłustej, mieszanej, a także w produktach do makijażu.

Bibliografia

  1. Igielska-Kalwat J., Gościańska J., Nowak I., Kosmetologia Estetyczna, Zastosowanie astaksantyny w preparatach kosmetycznych, 2/2013.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław