Naturalny kolagen na skórę

Witamina A w kosmetologii zasługuje na szczególne wyróżnienie. Pod jej nazwą kryje się bowiem szereg związków chemicznych z grupy retinoidów, z których najważniejszy to retinol. Jakie właściwości pielęgnacyjne wykazuje witamina A oraz dlaczego warto z niej korzystać?

Witamina A w kosmetologii

Witamina A

Witamina A to grupa organicznych związków chemicznych, spośród których największą aktywność biologiczną wykazuje retinol. Do grupy retinoidów zalicza się również:

  • retinal (forma aldehydowa);
  • kwas retinowy;
  • pochodne estrowe retinolu (palmitynian i octan).

Należy podkreślić, że witamina A występuje w formie roślinnej i zwierzęcej. Ta pierwsza nosi nazwę beta-karoten, z kolei druga to retinol. W kosmetologii zajmuje szczególne miejsce, ze względu na właściwości pielęgnacyjne. Związek ten wykazuje bowiem wszechstronne działanie, poczynając od zwiększonej regeneracji naskórka, opóźnienia procesów starzenia się skóry, a także leczenia jej schorzeń w postaci zaawansowanych stadium trądziku pospolitego. Mimo dwóch form witaminy A, w kosmetologii związek ten wykorzystywany jest głównie jak retinol. Zastosowany w odpowiednim stężeniu oraz formule w komórkach skóry przekształca się do kwasu retinowego.

Właściwości witaminy A

Witamina A odgrywa znaczącą rolę w procesie syntezy hormonów steroidowych, podziałów komórkowych, a także prawidłowego stanu nabłonków skóry. Ponadto związek pobudza szpik kostny do syntezy czerwonych krwinek, przyspiesza proces gojenia się ran, a także wspomaga odporność komórkową.

Jej niedobór z kolei objawia się wzmożonym rogowaceniem mieszkowym m.in. w zewnętrznej części ramion. Dodatkowo, zmianom może towarzyszyć suchość oraz szorstkość skóry, a także łamliwość oraz przerzedzenie włosów.

Ze względu na fakt, że witaminę A tworzą przede wszystkim retinoidy jej właściwości mocno powiązane są z bezpośrednim działaniem na skórę. W związku z tym witamina A bierze udział w poliferacji i różnicowaniu komórek nabłonka. Zmniejsza stan zapalny w wyniku hamowania zależnej od lipoksygenazy przemiany kwasu arachidonowego. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym oraz fotoprotekcyjnym spowalnia procesy starzenia się skóry. Ponadto wpływa na równomierne rozłożenie melaniny w naskórku, a także stymuluje fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny. W wyniku poprawy struktury warstwy rogowej naskórka następuje wzmocnienie jego funkcji ochronnych, a co za tym idzie zmniejszenia przeznaskórkowej utraty wody TEWL.

Inne właściwości witamina A

  • zapobieganie przed nadmiernym rogowaceniem;
  • działanie przeciwłojotokowe i przeciwtrądzikowe;
  • działanie przeciwzapalne;
  • indukcja apoptozy.

Zastosowanie witaminy A

Kosmetyki z zawartością witaminy A przeznaczone są w szczególności osobom ze skórą starzejącą się, suchą i problematyczną. Potwierdzone bowiem zostało ich działanie spowalniające procesy starzenia się, spłycenia zmarszczek oraz poprawa kolorytu cery. Ponadto zauważono zwiększoną syntezę kolagenu w skórze oraz angiogenezę (powstawanie nowych naczyń włosowatych).

Efektem stosowania witaminy A jest również ograniczenie komedogenezy poprzez umożliwienie ewakuacji wydzieliny gruczołów łojowych. Witaminę A bowiem stosuje się również w leczeniu trądziku pospolitego oraz trądziku różowatego.

Zobacz również: Komedogenność – czym jest?

Podsumowanie

Witamina A to związek o szerokich właściwościach pielęgnacyjnych jak i leczniczych. Stanowi bowiem nie tylko składniki produktów farmaceutycznych, ale również kosmetyków anti-aging, które stosowane są w celach wygładzenia zmarszczek oraz redukcji przebarwień.

Bibliografia

  1. Bojarowicz H., Płowiec A., Wpływ witamina A na kondycję skóry, Probl Hig Epidemiol 2010.
  2. Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Witamina A w kosmetologii i lecznictwie dermatologicznym, Farmacja Współczesna 2013.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław