Centrum Kosmetolożki

Olejek lawendowy jest jednym z najbardziej znanych i cenionych produktów w kosmetologii, szczególnie w zabiegach relaksacyjnych i odnowy biologicznej. Stanowi również składnik wielu preparatów kosmetycznych do pielęgnacji włosów czy skóry.

Olejek lawendowy w kosmetyce

Olejek lawendowy pozyskuje się z lawendy, która pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Jej uprawa odbywa się również w innych krajach np. w Bułgarii, Anglii, Francji czy Polsce. Ciekawostką jest fakt, że krzewy lawendy są zawsze zielone i wydzielają silny, charakterystyczny zapach, który jest zasługą obecnych w niej olejków eterycznych.

Jakie właściwości pielęgnacyjne wykazuje olejek lawendowy?

Olejek lawendowy wykazuje szerokie właściwości nie tylko prozdrowotne, ale i typowo pielęgnacyjne. Charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwbólowym oraz odkażającym. Ten naturalny specyfik poleca się cerze dojrzałej, z wyraźną utratą jędrności oraz niewyraźnym owalem twarzy. Jak się okazuje lawenda skutecznie pobudza procesy odnowy naskórka oraz przyspiesza procesy tworzenia się nowych komórek. Ponadto olejek lawendowy zaleca się stosować w pielęgnacji skóry trądzikowej, ponieważ działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie oraz reguluje pracę gruczołów łojowych. Dodatkowo chroni naskórek przed pojawieniem się blizn, dzięki jego możliwościom stymulującym procesy regeneracyjne.

Olejek lawendowy idealnie nadaje się również w codziennej pielęgnacji skóry głowy. Regularnie stosowany poprawia jej ukrwienie przyspieszając wzrost włosów, a także zwalczaa łupież i łojotok. Olejek lawendowy stosowany systematycznie odżywia łodygę włosa i nawilża go.

Jego dużą zaletą jest również pozytywny wpływ na nasze zmysły. Wykorzystywany w zabiegach aromaterapii redukuje napięcie nerwowe, wycisza, uspokaja, odpręża i poprawia samopoczucie. W tym celu warto dodać kilka kropel olejku do kąpieli. Ten wieczorny rytuał przygotuje również nasze ciało na zdrowy i regenerujący sen.

Olejek lawendowy to także świetny produkt do wykonywania masażu antycellulitowego i ujędrniającego.

Inne właściwości olejku lawendowego

  • wzmacnia odporność organizmu
  • redukuje bóle głowy i dolegliwości menstruacyjne
  • przyspiesza regenerację skóry (gojenie się ran, owrzodzeń, łagodzi poparzenia słoneczne i ukąszenia owadów)
  • przyspiesza procesy trawienne (redukuje zaparcia, wzdęcia i biegunki)

Jak samodzielnie zrobić olejek lawendowy?

Składniki

Do stworzenia olejku lawendowego w domowym zaciszu potrzebny będzie:

  • olejek bazowy np. ze słodkich migdałów, oliwa z oliwek
  • świeże lub suszone kwiaty lawendy
  • mały słoiczek z nakrętką

Przygotowanie

Słoik należy wypełnić kwiatami lawendy. Następnie do rondelka należy wlać olej bazowy, lekko podgrzać i przelać do słoiczka dokładnie go zamykając. Słoik należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc, pamiętając aby wstrząsać nim raz na jakiś czas. Po upływie miesiąca należy przecedzić zawartość słoika przez sitko. Gotowy olejek przelać do ciemnej buteleczki.

Czy olejek lawendowy wywołuje skutki uboczne?

Mimo że olejek lawendowy jest produktem naturalnym i wykazuje szerokie właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne może zdarzyć się, że u niektórych wywoła reakcję alergiczną. W związku z tym stosowanie olejku lawendowego nie zaleca się kobietom w ciąży, szczególnie będące w pierwszym trymestrze oraz u pań, które przeszły poronienie. Kosmetyk ten może przyczynić się do pojawienia się skurczów macicy, które z kolei mogą zagrażać utrzymaniu ciąży.

Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty