Masło shea należy do często spotykanych składników kosmetyków. Preparaty na jego bazie wykorzystywane są m.in. w pielęgnacji włosów, suchej skóry oraz spierzchniętych ust. Czym charakteryzuje się masło shea oraz dlaczego tak chętnie jest wykorzystywane w dziedzinie kosmetologii? Podpowiadamy.

Masło shea - właściwości pielęgnacyjne

Czym jest masło shea?

Masło shea (nazywane również masłem Karite lub masłem Galam) to naturalny surowiec występujący pod postacią oleju, który powstaje w wyniku procesu przetwarzania orzechów masłosza. Masłosz Parka to drzewo rosnące na terenach Centralnej i Zachodniej Afryki. Pierwsze owoce zbiera się po 30-40 latach, z kolei sam masłosz żyje około 300 lat.

Owoce masłosza wyglądem zbliżone są do dużych jagód. W ich wnętrzu znajdują się brązowo-czerwone nasiona, które odznaczają się wysoką zawartością tłuszczów. Dla przykładu z 15 kg nasion powstaje 1 kg masła shea.

Shea posiada formę twardego masła, które po rozgrzaniu w dłoniach przybiera konsystencję płynnego oleju. Ciekawostką jest to, że masło shea wykorzystywane jest nie tylko w dziedzinie kosmetologii, ale również w gastronomii jako zdrowy i wartościowy olej do smażenia.

Właściwości pielęgnacyjne masła shea

Nie od dziś wiadomo, że masło shea charakteryzuje się wielokierunkowym działaniem kosmetycznym. Stanowi bowiem składnik preparatów, zarówno do pielęgnacji włosów, skóry twarzy jak i całego ciała. Ten naturalny składnik słynie przede wszystkim z dogłębnej regeneracji i odżywienia skóry, co z kolei sprzyja szybszemu gojeniu się ran i podrażnień. Masło shea stanowi źródło witaminy A i E, których celem jest opóźnianie procesów starzenia się skóry oraz ochrona przed wolnymi rodnikami.

Dodatkowo masło shea chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych (takich jak mróz, wiatr, słońce), jednocześnie zapobiegając podrażnieniom.

Komu zalecane jest masło shea?

  • Ze względu na swoje właściwości nawilżające i natłuszczające, masło shea stanowi składnik balsamów oraz kremów w szczególności do twarzy przeznaczonych do pielęgnacji cery suchej oraz skłonnej do podrażnień.
  • Masło shea znaleźć również można w preparatach do oczyszczania cery wrażliwej i przesuszonej.
  • Masło karite to podstawowy składnik kremów ochronnych na zimę. Kosmetyki tego rodzaju doskonale uzupełniają niedobory lipidów w skórze, a także wzmacniają jej naturalną barierę ochronną.
  • Dzięki działaniu pobudzającemu syntezę nowego kolagenu w skórze, ten naturalny produkt jest również składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych, a dodatkowo pełni rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego.

Inne zastosowanie

  • Może stanowić alternatywę dla kremu pod oczy. Cenne właściwości masła shea są w stanie zniwelować cienie pod oczami oraz towarzyszące im obrzęki.
  • Masło karite w czystej postaci doskonale sprawdza się w pielęgnacji popękanych lub spierzchniętych ust. Jego bezpośrednia aplikacja dogłębnie zregeneruje wrażliwą skórę oraz ochroni ją przed szkodliwym wiatrem czy mrozem.
  • Jest kosmetykiem, który można stosować bezpośrednio po opalaniu. Zmniejsza poparzenia słoneczne i podrażnienia, skutecznie przywracając zdrowy wygląd skóry.

Masło shea na włosy

Masło shea doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów. Zwykle wykorzystuje się je jako odżywcza maska bądź serum, szczególnie na suche i rozdwojone końcówki. Jego regularne stosowanie w naturalny sposób zabezpieczy strukturę włosów przed działaniem czynników zewnętrznych, a także zapewni nawilżenie łuszczącej się skórze głowy. Produkt ten warto również stosować jako ochronę włosów przed zabiegami fryzjerskimi. Dotyczy to szczególnie tych szkodliwe wpływających na ich wygląd np. częste farbowanie lub prostowanie.

Zastosowanie masła shea w kuchni

Zdecydowanie rzadziej stosuje się masło shea w kuchni niż kosmetyce. Jednak w tym kierunku również zdarza się, że jest wykorzystywane. Stanowi bowiem naturalny, zdrowy olej do smażenia potraw mięsnych, a także składnik sosów do warzyw.

Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty