Centrum Kosmetolożki

Lanolina to naturalny wosk pochodzenia zwierzęcego, który powstaje w wyniku oczyszczania wełny owczej. Ze względu na działanie regenerujące, stanowi istotny składnik maści o działaniu regenerującym, a także wykorzystuje się ją w produkcji środków opatrunkowych. Jej nazwa wywodzi się z języka łacińskiego od słowa “lano” i oznacza wełnę.

Lanolina - właściwości pielęgnacyjne

Czym jest lanolina?

Lanolina to złotych odcieni związek o mazistej konsystencji, która zaliczana jest do grupy naturalnych wosków. Związek ten dość łatwo się topi w temperaturze 36-42 °C oraz rozpuszcza się w tłuszczach. Nie jest natomiast rozpuszczalny w wodzie, jednak bardzo dobrze ją wiąże, co oznacza, że jest w stanie pochłonąć jej dwukrotną ilość w stosunku do swojej wagi. Tworzy w ten sposób stabilną emulsję typu woda w oleju (w/o). Głównym zadaniem lanoliny jako substancji pochodzenia zwierzęcego jest ochrona owcy przed złymi warunkami atmosferycznymi jak np. intensywne słońce, deszcz czy silny wiatr.

W skład lanoliny wchodzą m.in. estry i poliestry wielocząsteczkowych alkoholi i kwasów tłuszczowych, wolnych alkoholi i steroli.

Rodzaje lanoliny

Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje lanoliny.

  • bezwodna – czysta (oczyszczony i odwodniony wosk, dzięki specjalnej obróbce nie wykazuje charakterystycznego zapachu, a także jest mniej żółty). Ten rodzaj lanoliny najczęściej wykorzystuje się w kosmetyce i farmakologii.
  • uwodniona (posiada 25-28% wody, wykorzystuje się ją przy konserwacji łodzi, natłuszczaniu mechanizmów, a także do produkcji prezerwatyw).

Właściwości pielęgnacyjne lanoliny

Ze względu na to, że lanolina wykazuje możliwość wiązania wody, stosuje się ją często jako naturalny emulgator. Działanie emulgujące pożądane jest bowiem w wielu preparatach tj. maści farmaceutyczne, kremy nawilżające czy odżywcze.

Ponadto lanolina jest preparatem o właściwościach zwilżających, dlatego też chętnie wykorzystuje się ją także w kosmetyce kolorowej, do produkcji pomadek oraz błyszczyków do ust. Nie można pominąć właściwości oczyszczających, wygładzających oraz natłuszczających lanoliny. Ze względu na takie działanie zarówno dermatologia jak i kosmetologia wykorzystuje ją jako nośnik w maściach, kremach, balsamach i produktach opatrunkowych. Dodatkowo lanolina należy do jednych z najważniejszych naturalnych związków, które regulują gospodarkę wodną skóry oraz zmiękczającą naskórek.

Dzięki tak wielu właściwościom, ten naturalny produkt wykazuje wielokierunkowe działanie na skórę:

  • tworzy na powierzchni skóry ochronny film, zapobiegając tym odparowaniu wody z naskórka
  • stanowi funkcję smaru, który zmiękcza powierzchnię naskórka oraz zapewnia jego gładkość
  • wykazuje wysoką zdolność penetracji, co oznacza, że dobrze przenika w głębsze warstwy skóry.

Lanolina to substancja, która korzystnie wpływa również na włosy i paznokcie. Wygładza kosmyki i zmniejsza problem nadmiernego ich puszenia się. Szczególnie poleca się ją osobom o włosach suchych i rozdwajających się. Ponadto chroni strukturę włosa przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych tj. wysoka temperatura pochodząca z suszarki czy prostownicy. W pielęgnacji paznokci służy do zmiękczania skórek w zabiegu manicure.

Inne właściwości lanoliny

  • zmniejsza objawy łuszczycy
  • nadaje włosom połysk, jędrność i elastyczność
  • wzmacnia kolor włosów
  • łagodzi pęknięcia i zranienia skóry

Lanolina w farmacji

W przemyśle farmaceutycznym lanolinę wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji preparatów pielęgnacyjnych, które przeznaczone są dla matek karmiących piersią. Posiada ona postać maści o działaniu silnie regenerującym, osłonowym, nawilżającym i natłuszczającym. Lanolinę wykorzystuje się również do produkcji opatrunków ze względu na właściwości przyspieszające gojenie się ran oraz łagodzenie stanów zapalnych. Poleca się ją również osobom z atopowym zapaleniem skóry (AZS).

Wskazania:

  • łuszcząca się skóra
  • suchy i odwodniony naskórek
  • włosy suche i zniszczone
  • suche skórki posiadające tendencję do zadziorków
Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty