Czekolada w kosmetyce znalazła szerokie zastosowanie. Stosuje się ją m.in do wykonywania relaksujących masaży, a także jako składnik kosmetyków o działaniu typowo odżywczym, wyszczuplającym oraz ujędrniającym. Co kryje w sobie czekolada oraz jakie działanie jej zawdzięczamy? Oto wskazówki.

Czekolada w kosmetyce

Czekolada w kosmetyce

Czekolada w kosmetyce, a właściwie ziarna kakaowca, stanowią bardzo cenny składnik wielu preparatów. W jej składzie znajduje się m.in. witamina A, witamina E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne tj. magnez, żelazo, sód, cynk, a także flawonoidy, kofeina, katechiny, błonnik oraz teobromina.

Czekolada zawiera również:

  • anandamid – substancję podobną do THC, który znajduje się w marihuanie
  • tryptofan – związek antydepresyjny
  • fenyloetyloaminę – wykazuje właściwości antydepresyjne

1. Flawonoidy.

Wykazują właściwości antyoksydacyjne, a więc przeciwdziałają wolnym rodnikom, a co za tym idzie, spowalniają procesy starzenia się skóry oraz utraty kolagenu i elastyny.

2. Teobromina i kofeina.

Wykazują bardzo zbliżone do siebie działanie. Różnica występuje jednak w długości i intensywności ich działania. Teobrominę odczuwamy znacznie dłużej niż kofeinę. Oba związki jednak wykazują właściwości antyoksydacyjne oraz wyszczuplające. Sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej oraz cellulitu.

3. Związki mineralne.

Magnez obecny w czekoladzie wspomaga regenerację komórek oraz spowalnia procesy starzenia się. Wapń natomiast działa antyalergicznie i niweluje podrażnienie, sód poprawia ukrwienie, a cynk zwalcza stany zapalne.

Właściwości pielęgnacyjne czekolady

Warto zaznaczyć, że czekolada nie tylko uwodzi nas smakiem i aromatem, ale również swoim dobroczynnym działaniem na skórę. Kosmetyki na bazie czekolady wykazują właściwości ujędrniające i wyszczuplające. Wszystko dzięki obecnej w niej kofeinie. Składnik ten występuje niemalże w każdym preparacie antycellulitowym. Oprócz tego pielęgnacja skóry czekoladą skutecznie rozjaśnia ją oraz zapewnia właściwe nawilżenie.

Ciekawostka

Aby ziarna kakaowca przyniosły skórze jak najlepsze efekty pielęgnacyjne często w składzie kosmetyków występuje razem z mlekiem. Takie połączenie sprawia, że związki aktywne szybciej docierają do skóry, przyczyniając się do jej regeneracji.

Dzięki łatwo przyswajalnym związkom zawartym w czekoladzie, preparaty z jej zawartością nie tylko pozytywnie wpływają na kondycję naszej skóry, ale również poprawiają funkcje komórek nerwowych, zaś selen i cynk sprzyjają zwiększaniu się endorfin w organizmie. W związku z tym stosowanie kosmetyków na bazie czekolady lub zabiegów kosmetycznych relaksują, poprawiają samopoczucie oraz modelują naszą sylwetkę.

Do głównych właściwości pielęgnacyjnych czekolady należy:

  • nawilżanie – dzięki obecności witaminy A i E pozostawia na powierzchni skóry delikatny film ochronny, który zapobiega utracie wody z naskórka;
  • ujędrnianie – obecna w czekoladzie kofeina wpływa na ujędrnienie skóry oraz wyszczuplenie sylwetki;
  • odmładzanie – ziarna kakaowca, z których powstaje czekolada to silny antyoksydant, który neutralizuje działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszenie procesów starzenia się skóry;
  • poprawa samopoczucia – zarówno zabiegi na bazie czekolady, jak i kosmetyki z jej zawartością, posiadają przyjemny zapach, który natychmiast wpływa na poprawę naszego samopoczucia.

Zalety i wady czekolady

  • wykazuje właściwości antydepresyjne i przeciwnowotworowe
  • relaksuje i odpręża
  • obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu
  • jest produktem wysokokalorycznym
  • powoduje migrenę, zgagę oraz refluks
  • duża obecność antyoksydantów sprawia, że uznawana jest za naturalny filtr przeciwsłoneczny.
Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty