Naturalny kolagen na skórę

Olej z pestek malin w kosmetologii znalazł szerokie zastosowanie ze względu na swoje szerokie właściwości pielęgnacyjne. Najczęściej znaleźć go można w produktach przeciwsłonecznych dzięki zdolności absorbowania promieniowania w zakresie UVB i UVC.

Olej z pestek malin w kosmetologii

Olej z pestek malin

Olej z pestek malin należy do najczęściej stosowanych składników wśród preparatów kosmetycznych. Charakteryzuje się brunatno-żółtym zabarwieniem oraz lekko owocowym zapachem. Należy podkreślić, że olej z pestek malin otrzymywany jest w wyniku procesu tłoczenia na zimno, bez użycia żadnych środków chemicznych. W połączeniu z innymi olejkami, olej z pestek malin może stanowić funkcję konserwantu.

Co kryje w sobie olej z pestek malin?

Największą składową oleju z pestek malin stanowią lipidy, bo aż 90%. Należą do nich kwasy tłuszczowe (kwas linolowy oraz kwas alfa-linolenowy). Ten pierwszy jest ważnym składnikiem budulcowym ssaków. Należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których produkcja nie odbywa się w ludzkim organizmie. W związku z tym związki te muszą być dostarczane z zewnątrz, wraz z pożywieniem.

Kwas alfa-linolenowy zalicza się do kwasów tłuszczowych omega-3. Tak jak kwas linolowy, nie jest wytwarzany samodzielnie przez organizm, dlatego musi być przyswajany z zewnątrz.

Zarówno kwas linolowy jak i alfa-linolenowy wykazują korzystne właściwości dla skóry m.in. dzięki redukcji stresu oksydacyjnego. Oba związki wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a także odżywcze i regeneracyjne.

Ponadto w skład oleju z pestek malin wchodzi kwas oleinowy, eikozenowy, jednak ich ilość jest zdecydowanie mniejsza. Ten naturalny kosmetyk bogaty jest również w witaminę E oraz karotenoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne niwelując skutki nadmiernej ekspozycji skóry na słońce. Grupa tokoferoli odżywia komórki, a także chroni czerwone krwinki krwi (erytrocyty) przed zbyt wczesnym rozpadem. Dodatkowo tokoferole zwiększają aktywność witaminy E. Ich główną funkcją w kosmetologii jest wychwytywanie wolnych rodników, a także ochrona nienasyconych kwasów tłuszczowych przed procesem jełczenia.

Fosfolipidy występujące w oleju z pestek malin to tak zwane lipidy złożone, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

Flawonoidy obecne w oleju z pestek roślin z kolei pełnią rolę naturalnych barwników. Dodatkowo w jego składzie znaleźć można karotenoidy wykazujące działanie antyoksydacyjne. Stanowią naturalne pigmenty roślinne o żółtej, pomarańczowej lub czerwonej barwie. Karotenoidy ściśle powiązane są z witaminą A, w związku z tym nazywane są jej prekursorami. Szczególne znaczenie odgrywa tu beta-karoten, który powszechnie nazywany jest prowitaminą A.

Zobacz również: Witamina A w kosmetologii.

Właściwości i zastosowanie oleju z pestek malin

Olej z pestek malin na dużą skalę wykorzystuje się w produktach przeciwsłonecznych dzięki możliwościom pochłaniającym promienie słoneczne. Mimo to jego współczynnik ochrony przeciwsłonecznej SPF nie jest do końca znany, waha się jednak w granicach 28 do 50. Olej z pestek malin zapobiega przykrym skutkom działania promieniowania UV na skórę, a więc podrażnieniom czy oparzeniom. Z kolei witamina A przyspiesza jej regenerację.

Wskazówka

Nie ma potwierdzonych informacji na temat samodzielnego stosowania oleju z pestek malin jako ochrony przeciwsłonecznej. W związku z tym zaleca się mieszanie go z innymi substancjami filtrów słonecznych.

Ze względu na zawartość dużej ilości przeciwutleniaczy, olej z pestek malin charakteryzuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym oraz antymutagennym. Ponadto przyczynia się do zwiększenia elastyczności skóry, a co za tym idzie jej odmłodzenia.

Należy podkreślić, że główne działanie oleju z pestek malin obejmuje zmniejszanie stanów zapalnych. Dlatego też stanowi składnik m.in. past do zębów. Z kolei dzięki właściwościom natłuszczającym oraz nawilżającym wykorzystuje się go w balsamach, kremach do ciała, rąk oraz stóp, olejkach do masażu, emulsjach czy mleczkach do demakijażu. Właściwości regeneracyjne oleju przyczyniają się do zastosowania go jako składnik kremów do pielęgnacji cery dojrzałej.

Podsumowanie

Wszechstronne właściwości pielęgnacyjne oleju z pestek malin determinowane są głównie składem chemicznym tych owoców. Jego niezmiernie ważnym aspektem jest ochrona przeciwsłoneczna, działanie nawilżające, natłuszczające oraz właściwości antyoksydacyjne.

Bibliografia

  1. Kalinowska N., Nowak I., Zielińska A., Kosmetologia Estetyczna, Właściwości oleju z pestek malin wykorzystywane w kosmetyce, 2/2017.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław