Naturalny kolagen na skórę

Kwas askorbinowy nazywany również witaminą C to jeden z najważniejszych związków wpływających zarówno na zdrowie jak i urodę. Należy do grupy antyoksydantów, chroniąc komórki organizmu m.in. przed chorobami układu krążenia oraz uczestniczy w procesach neutralizacji reaktywnych form tlenu oraz azotu.

Kwas askorbinowy w kosmetykach

Kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy w normalnych warunkach występuje w postaci bezwonnego ciała stałego, które posiada białe zabarwienie oraz kwaśny smak. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, z kolei trudno rozpuszczalny w etanolu.

Kwas L-askorbinowy (C5H8O6) należy do grupy alkoholi polihydroksylowych. W jego cząsteczce występuje pięcioczłonowy pierścień, którego zadaniem jest stabilizowanie struktury. Jego przerwanie powoduje rozpad kwasu L-askorbinowego na kwas szczawiowy oraz kwas L-treonowy. Utlenienie kwasu L-askorbinowego natomiast przyczynia się do powstania kwasu dehydroaskorbinowego, w wyniku utworzenia anionu askorbinowego oraz rodnika askorbylowego.

Należy zaznaczyć, że witamina C jest związkiem trwałym w stanie suchym. Z kolei w roztworach wodnych podlega rozkładowi, w wyniku działania wysokiej temperatury, obecności tlenu, enzymów utleniających czy jonów metali (żelazo, srebro, miedź).

Kwas askorbinowy uczestniczy w wielu ważnych przemianach w organizmie. Bierze udział w procesie hydroksylacji proliny oraz lizyny podczas produkcji kolagenu. Ponadto uczestniczy w rozkładzie tyrozyny, syntezie karnityny oraz adrenaliny. Dodatkowo uczestniczy w procesie wchłaniania żelaza zwiększając jego absorpcję z przewodu pokarmowego. Należy podkreślić, że kwas askorbinowy zapobiega produkcji w organizmie nitrozoamin czyli związków rakotwórczych. Ze względu na dobrą rozpuszczalność w wodzie, u osób zdrowych zdolność ta waha się w granicach 80%.  Największy poziom witaminy C występuje w mózgu, nadnerczach, soczewce oka, wątrobie, trzustce oraz grasicy. W ludzkim organizmie zawartość kwasu askorbinowego waha się w granicach 1-3 g, zaś jego nadmiar wydalany jest z moczem.

Zobacz również: Badanie moczu.

Kwas askorbinowy w kosmetykach

Kwas askorbinowy znalazł szerokie zastosowanie w kosmetologii. Do jego funkcji należy pobudzanie produkcji kolagenu, dzięki czemu w skórze wolniej zachodzą procesy starzenia się. W związku z tym kosmetyki na bazie kwasu askorbinowego polecane są głównie w pielęgnacji cery dojrzałej. Wszystko dlatego, że produkty te cechują się działaniem przeciwzmarszczkowym oraz ochronnym. Tworzą na jej powierzchni warstwę, która osłania przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Wskazówka

Na rynku kosmetycznym dostępnych jest wiele preparatów z zawartością witaminy C, która zamknięta jest w liposomach lub w wewnętrznej fazie emulsji.

Oprócz tego kwas askorbinowy potęguje działanie witaminy E, a także aktywuje syntezę ceramidów (naturalne składniki skóry).

Bardzo często kwas askorbinowy w kosmetykach zastępowany jest przez inne związki (jego pochodne) z uwagi na jego hydrofilowy charakter, a co za tym idzie utrudniony proces przenikania przez warstwy naskórka oraz ograniczoną trwałość.

Dość znaną formą kwasu askorbinowego występującą w kosmetykach jest glukozyd askorbylu oraz palmitynian askorbylu. Oba związki stanowią korzystne rozwiązanie, ze względu na dobrą rozpuszczalność w tłuszczach, a także wysokie zachowanie właściwości antyoksydacyjnych.

Podsumowanie

Rola kwasu askorbinowego w kosmetologii jest bardzo szeroka, dzięki czemu niesie za sobą wiele korzyści. Kluczem do sukcesu jest jednak regularność jego stosowania zarówno w formie kosmetyków, suplementów, a także prowadzenie zdrowej i zbilansowanej diety.

Bibliografia

  1. Winkler S., Kosmetologia Estetyczna, Charakterystyka kwasu askorbinowego w wyrobach kosmetycznych i produktach leczniczych, 6/2019.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław