Naturalny kolagen na skórę

Błonnik pokarmowy to węglowodany, które posiadają stopień polimeryzacji większy niż trzy, nieulegające procesowi trawienia oraz wchłaniania w jelicie cienkim. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie błonnika w ilości 20-40 gram na dzień.

Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy to kompleks heterogennych substancji. Wyróżnia się dwa jego rodzaje: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. W skład frakcji rozpuszczalnej SDF wchodzi m.in. beta-glukan, śluzy, pektyny, gumy, a także inulina. Warto podkreślić, że błonnik rozpuszczalny niemalże w całości zostaje poddany degradacji bakteryjnej w jelicie grubym przyczyniając się do rozmiękczenia masy kałowej oraz spowolnienia czasu pasażu jelitowego. Ponadto posiada możliwość wychwytania toksycznych substancji chroniąc przed wchłanianiem się w ściany jelita. Wykazuje właściwości odtruwające, a także powoduje wolniejsze wchłanianie się glukozy.

W skład frakcji nierozpuszczalnej błonnika IDF wchodzi celuloza, hemiceluloza, lignina oraz skrobia oporna. Jego głównym zadaniem jest aktywacja funkcji życia, wydzielanie śliny, wiązanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku, a także pobudzanie perystaltyki jelit w wyniku mechanicznego drażnienia ścian jelita grubego. Ponadto frakcja nierozpuszczalnego błonnika wykazuje wpływ na wiązanie cząsteczek wody, w wyniku czego przyczynia się do zmiękczania masy kałowej jednocześnie zapobiegając zaparciom. Źródłem błonnika nierozpuszczalnego są zboża, warzywa, owoce, orzechy.

Błonnik a odpowiednia masa ciała

Błonnik pokarmowy korzystnie oddziałuje na proces utrzymania prawidłowej masy ciała jak również jej zmniejszenie w przypadku otyłości lub nadwagi. Obecny w codziennej diecie błonnik warunkuje również sytość posiłku, a co za tym idzie wydłużenie czasu jego działania. Uczucie sytości sprawia, że błonnik pochłania cząsteczki wody, w żołądku zwiększając swoją objętość. Błonnik pokarmowy spowalnia również opróżnianie żołądka, a także wchłanianie się związków odżywczych. Sytość w żołądku trwa dłużej, a chęć podjadania ulega znacznemu zwolnieniu.

Ponadto podczas procesu fermentacji błonnika w jelicie grubym wytwarzane są hormony jelitowe, których zadaniem jest sygnalizacja stopnia nasycenia.

Błonnik w diecie wykorzystywany jest nie tylko w celu utrzymywania odpowiedniej masy ciała, ale również ze względu na fakt, że wpływa on na obniżenie gęstości energetycznej pożywienia w konsekwencji wpływając na dłuższe uczucie sytości po jego spożyciu.

Warto podkreślić, że obecność błonnika w codziennej diecie warunkuje również namnażanie się dobrych bakterii jelitowych. Błonnik pokarmowy jako składnik menu, który nie podlega trawieniu, a także jest pożywką dla bakterii probiotycznych zaliczany jest do prebiotyków.

Negatywny wpływ błonnika

Mimo wielu pozytywnych właściwości błonnika w diecie osoby dorosłej, warto wiedzieć, że należy spożywać go w odpowiednich ilościach. Jego nadmiar może bowiem przyczynić się do niedoborów pokarmowych, szczególnie związków mineralnych tj. wapń, żelazo, cynk. Błonnik pokarmowy wiąże wyżej wymienione składniki w jelicie powodując ich wydalanie wraz z kałem.

Oznacza to, że nie poleca się spożywania dużej ilości błonnika szczególnie dzieciom, osobom starszym, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

W czasie diety z dużą ilością błonnika warto włączyć większą ilość płynów 2-2,5 litrów. Należy również pamiętać, że nadmierna jego ilość może obniżyć wchłanianie tłuszczów, a także rozpuszczalnych w nich witamin. Błonnik może zaburzyć również wchłanianie niektórych leków o charakterze kwaśnym, z kolei zwiększyć o charakterze zasadowym.

Bibliografia

  1. Bojarska-Hurnik S., Skorupińska A., Kosmetologia Estetyczna, Błonnik pokarmowy. Rola i znaczenie w diecie, 3/2018.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław