Naturalny kolagen na skórę

Surowce kosmetyczne o działaniu przeciwtrądzikowym znalazły szerokie zastosowanie w dziedzinie kosmetologii. Na szczególną uwagę zasługują naturalne składniki aktywne, ponieważ wykazują silniejsze działanie pielęgnacyjne w odróżnieniu od syntetycznych.

Surowce kosmetyczne o działaniu przeciwtrądzikowym

Naturalne źródła surowców kosmetycznych

Głównym źródłem surowców kosmetycznych o działaniu przeciwtrądzikowym jest:

Surowce kosmetyczne pozyskiwane z mleka

Mleko krowie stanowi źródło dwóch ważnych związków aktywnych:

  • laktozy;
  • laktoferyny.

1. Laktoza.

Laktoza to naturalny cukier występujący w mleku krowim. Oprócz tego znajduje zastosowanie w kosmetologii jako surowiec kosmetyczny o właściwościach przeciwtrądzikowych. Należy podkreślić, że laktoza poddana odpowiednim procesom biotechnologicznym daje wartościowy kwas laktobionowy, który w kosmetologii oznaczony jest jako kwas (PHA). Jego właściwości ściśle powiązane są z działaniem złuszczającym oraz bakteriostatycznym. W związku z tym kosmetyki na bazie tego związku łagodzą podrażnienia, rumień posłoneczny oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.

2. Laktoferyna.

Laktoferyna poddana zaawansowanym procesom biotechnologicznym wykazuje najwyższą aktywność biologiczną, a także cechuje się niską alergennością. Warto podkreślić, że laktoferyna to białko, które wykazuje zdolność wiązania jonów żelaza, które wykorzystuje się w pielęgnacji skóry trądzikowej. Bakterie, które odpowiadają za rozwój trądziku pospolitego zależne są od obecności jonów żelaza. Zablokowanie ich przez laktoferynę powoduje zahamowanie rozmnażania się bakterii, a co za tym idzie ograniczenie rozwoju zmian o podłożu trądzikowym.

Surowce kosmetyczne pochodzenia roślinnego

1. Olej rycynowy.

Dzięki poddaniu oleju rycynowego szeregowi przemianom otrzymuje się kwas azelainowy, który stanowi powszechny składnik kosmetyków oraz leków o działaniu przeciwtrądzikowym. Mimo to cechuje się wysokim wskaźnikiem podrażnień oraz niską biodostępnością. Z kwasu azelainowego uzyskuje się azeloglicynę, która bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Podobnie jak kwas azelainowy działa bakteriostatycznie, a także wykazuje właściwości rozjaśniające redukując przebarwienia skóry. Ponadto cechuje się działaniem nawilżającym oraz łagodzącym.

2. Drożdże.

Drożdże to powszechnie znany produkt sprawdzający się w pielęgnacji skóry trądzikowej. Należy podkreślić, że ze względu na wysoką alergenność produkt ten nie jest wykorzystywany bezpośrednio w produkcji kosmetyków. Składnikiem drożdży cechującym się największą aktywnością są ściany ich komórek, które tworzy betaglukan. Charakteryzuje się działaniem łagodzącym, przeciwzapalnym i oczyszczającym.

3. Kukurydza.

Z ziaren kukurydzy pozyskuje się dwa składniki aktywne kosmetyków. Należy do nich skrobia oraz propanodiol. Skrobia kukurydziana znalazła zastosowanie w produkcji pudrów myjących czyli kosmetyków przeznaczonych do oczyszczania skóry wrażliwej oraz atopowej. Pielęgnacja skóry bazująca na pudrach myjących łagodzi podrażnienia, zmniejsza świąd skóry, uczucie pieczenia oraz rumień.

Propanodiol pozyskiwany jest z ziaren kukurydzy metodami biotechnologicznymi. Stosowany w określonych stężeniach wykazuje działanie bakteriostatyczne, które wykorzystywane jest w kremach oraz płynach przeciwtrądzikowych.

4. Ryż.

Do najcenniejszych składników aktywnych pochodzenia naturalnego o działaniu przeciwtrądzikowym należy ryż. Z jego ziaren pozyskuje się skrobię oraz olej ryżowy, który bogaty jest w oryzanol. Należy podkreślić, że skrobia ryżowa wykazuje bardzo zbliżone właściwości do skrobi kukurydzianej. Oznacza to, że wchodzi również w skład pudrów myjących.

Z kolei olej ryżowy charakteryzuje się silnymi właściwościami pielęgnacyjnymi. Ze względu na działanie fotoprotekcyjne stanowi składnik kosmetyków przeznaczonych dla cery trądzikowej, problematycznej, z trądzikiem różowatym, rumieniem napadowym oraz utrwalonym.

Wskazówka

Wyżej wymienione surowce kosmetyczne nie przyczyniają się do naruszenia warstwy ochronnej skóry. W związku z tym mogą być stosowane zarówno terapii ogólnej jak i miejscowej.

Składniki kosmetyczne o działaniu przeciwtrądzikowym

Podsumowanie

Surowce pochodzenia naturalnego to doskonała alternatywa dla związków syntetycznych, szczególnie w pielęgnacji cery trądzikowej, a także z objawami rumienia czy trądziku różowatego. Warto podkreślić, że preparaty te wykazują wysoki, a co za tym idzie bezpieczny profil toksykologiczny.

Bibliografia

  1. Majka Z., Podolec K., Krajewska-Wojtyś A., Smola-Męciwoda P., Kosmetologia Estetyczna, Surowce kosmetyczne pochodzenia naturalnego o działaniu przeciwtrądzikowym, 1/2019.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław