Centrum Kosmetolożki

Olejek różany charakteryzuje się szerokimi właściwościami pielęgnacyjnymi. Wykorzystuje się go do wieczornych kąpieli, podczas których wpływa odprężająco na organizm, a także likwiduje stany zapalne. Stosuje się go również w pielęgnacji twarzy, gdzie nawilża i odświeża skórę. Co kryje jeszcze w sobie ten olejek oraz jakie właściwości wykazuje?

Olejek różany - właściwości pielęgnacyjne

Jak pozyskuje się olejek różany?

Olejek różany należy do najcenniejszych olejków eterycznych na świecie. Jego wysoką wartość warunkuje przede wszystkim fakt, że jeden kilogram tego płynu pozyskuje się aż z pięciu ton kwiatów róży, które zbiera się tylko raz do roku, o poranku. Otrzymuje się go z płatków róży stulistnej i róży damasceńskiej.

Oba te gatunki dają olejek o żółtym zabarwieniu oraz kwiatowym, intensywnym zapachu.

Właściwości olejku różanego

Olejek różany wykazuje właściwości wyciszające, przeciwbólowe, przeciwzapalne, a także antyseptyczne. Ciekawostką jest fakt, że zalicza się on do grupy afrodyzjaków. Stosowanie tego naturalnego preparatu zaleca się podczas silnych oraz przewlekłych bólów migrenowych, które wynikają m.in. z choroby lokomocyjnej, a także z objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Należy zaznaczyć, że olejek ten stanowi popularny składnik kosmetyków do ciała, które wykorzystuje się w pielęgnacji skóry suchej, skłonnej do podrażnień. Ponadto przyspiesza procesy regeneracyjne naskórka i działa odmładzająco. Z kolei w pielęgnacji cery trądzikowej doskonale sprawdza się w niwelacji stanów zapalnych, zmniejsza widoczność przebarwień, reguluje pracę gruczołów łojowych, a także zmniejsza blizny.

Nie każdy wie, że olejek różany zaleca się szczególnie tym osobom, które posiadają problem z obniżonym libido. Uważa się, że zastosowanie już kilka jego kropli pobudza oraz zwiększa ochotę na seks.

Wykorzystywany podczas aromaterapii redukuje stres, pomaga zwalczać objawy depresji i bezsenności, a także niweluje napięcia nerwowe i bóle głowy. Ponadto korzystnie oddziałuje na dolegliwości ze strony układu oddechowego tj. kaszel.

Stosowany na włosy zapewnia im odpowiednie nawilżenie. Ponadto warto go stosować w przypadku zapalenia mieszków włosowych.

Jakie zastosowanie ma olejek różany?

Olejek różany można wykorzystać na wiele sposobów. Zwykle stosuje się jako dodatek do:

  • masażu
  • kąpieli
  • kosmetyków domowych
  • kosmetyków profesjonalnych
  • aromaterapii

Przeciwwskazania

Mimo wielu cennych właściwości pielęgnacyjnych istnieją również powody, dla których trzeba unikać jego stosowania. Do głównych przeciwwskazań należy:

Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty