Naturalny kolagen na skórę

Olejek pichtowy to naturalny produkt sprawdzający się zarówno w lecznictwie jak i pielęgnacji skóry. Pochodzi z rejonów Wschodniej Syberii, wytwarzany jest zaś z młodych pędów jodły syberyjskiej – drzewa o cytrynowo-żywiczym aromacie. Dzięki szerokim właściwościom jest w stanie zredukować przykre objawy chorób dermatologicznych np. trądziku czy grzybicy.

Olejek pichtowy - właściwości i zastosowanie

Olejek pichtowy

Olejek pichtowy stanowi źródło octanu bornylu oraz kamfenu, które stanowią ponad 50% jego składu. Ponadto znajduje się w nim rozgrzewająca kamfora, przeciwzapalny kadinen oraz alfa-pinen, który ułatwia odkrztuszanie. Produkowany jest głównie z młodych pędów jodły syberyjskiej, która rośnie na terenach nieskażonych przemysłowo i czystych pod względem ekologicznym. Olejek pichtowy wytwarzany jest metodą destylacji.

Właściwości olejku pichtowego

1. Zdrowie.

Olejek pichtowy przede wszystkim pobudza krążenie w całym organizmie, a także zwiększa liczbę komórek odpowiedzialnych za odporność organizmu. Mowa tu o makrofagach, granulocytach obojętnochłonnych. Ponadto działa antyoksydacyjnie neutralizując wolne rodniki, a także opóźniając procesy starzenia się.

Bezpośrednie działanie na układ odpornościowy polega na zwiększeniu syntezy cytokin, interferonu oraz TNF – związków niszczących wirusy. Hamuje ich rozwój poprzez niszczenie ich otoczek prowadząc do zakłóceń ich rdzenia nukleinowego (materiału genetycznego).

Olejek pichtowy wykazuje również pozytywny wpływ na układ oddechowy. Wszystko dzięki zawartości fitoncydów – roślinnych antybiotyków, które ochraniają je przed szkodnikami jak np. bakterie czy grzyby. Powoduje jego odświeżenie, udrożnienie oraz zapobiega stanom zapalnym.

2. Uroda.

Olejek pichtowy zmniejsza widoczność zmarszczek, a także zapobiega powstawaniu zaskórnikom. W związku z tym poleca się jego stosowanie osobom posiadającym cerę tłustą oraz problematyczną. Wykazuje również działanie oczyszczające, odświeżające oraz hamuje nadmierną produkcję łoju. Nadaje skórze blask oraz świeży i zdrowy wygląd. Olejek pichtowy sprawdza się również w pielęgnacji włosów. Wykazuje bowiem działanie przeciwłupieżowe, przeciwłojotokowe, a także pobudza je do wzrostu zapobiegając nadmiernemu wypadaniu. Stosuje się go jako element wzbogacający maseczki, szampony, odżywki.

Inne właściwości

  • odkrztuszające;
  • odkażające;
  • przeciwwirusowe;
  • odświeżające;
  • oczyszczające;
  • ułatwia trawienie;
  • ujędrniające;
  • regenerujące.

Zastosowanie olejku pichtowego

Olejek pichtowy można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Znajduje zastosowanie w łagodzeniu objawów następujących schorzeń:

Zastosowanie wewnętrzne

Wykorzystuje się go w formie płynnej, do picia. Należy zaznaczyć, że nie jest rozkładany w układzie pokarmowym, natomiast bezpośrednio z krwią przedostaje się do miejsc chorych. Jego wydalanie z kolei odbywa się po upływie 48h. Oprócz picia olejku pichtowego, z jego udziałem można wykonywać inhalacje, które bardzo dobrze sprawdzają się w przypadku bólu głowy, chorób narządów płciowych czy zakażeń bakteryjnych.

Zastosowanie zewnętrzne

Wykorzystywany jest w formie okładów do leczenia m.in. oparzeń, trudno gojących się ran, grzybicy paznokci oraz zmian skórnych w formie trądziku pospolitego. Z kolei kąpiel z dodatkiem olejku pichotwego korzystnie wpływa na skórę dodając jej blasku, przyspiesza jej regenerację oraz doskonale odpręża.

Olejek pichtowy – przeciwwskazania

Olejku pichtowego nie poleca się dzieciom poniżej 3 roku życia, a także kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Ponadto przeciwwskazaniem do jego stosowania jest również uczulenie, na którykolwiek z jego składników. Wówczas może wywołać podrażnienie lub nadwrażliwość.

Podsumowanie

Olejek pichtowy to naturalny produkt ekologiczny, który znajduje zastosowanie w wielu rodzajach schorzeniach lub defektach kosmetycznych. Wykazuje intensywny, odświeżający zapach lasu iglastego w związku z tym cechuje się również działaniem odprężającym.

Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław