Centrum Kosmetolożki

Gliceryna w kosmetykach pełni funkcje nawilżające, regenerujące oraz natłuszczające. Dodatkowo wpływa również na konsystencję oraz trwałość preparatów. Jej właściwości wykorzystuje się przede wszystkim w medycynie, w przemyśle spożywczym oraz w garbarstwie (przemysł zajmujący się wyprawianiem skór).

Gliceryna - właściwości i zastosowanie

Czym jest gliceryna?

Gliceryna, glicerol jest organicznym związek chemicznym należącym do alkoholi cukrowych, który określany jest mianem najprostszego, trwałego alkoholu trójwodorotlenowego. W warunkach normalnych gliceryna posiada postać cieczy, jest bezbarwna, bezwonna, a także bardzo tłusta.

Rodzaje gliceryny

  • naturalna – jej źródłem są tłuszcze zwierzęce oraz roślinne (olej kokosowy). Można ją znaleźć również w niektórych warzywach lub owocach.
  • syntetyczna – otrzymywana z propylenu

Jakie właściwości ma gliceryna?

Gliceryna to stosunkowo tani, a zarazem popularny składnik wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Posiada silne właściwości higroskopijne, co oznacza, że dobrze pochłania wodę. W związku z tym idealnie sprawdza się jako składnik kremów do twarzy oraz pomadek do pielęgnacji ust. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ na konsystencję kosmetyków, ponieważ chroni je przed wysuszeniem oraz krystalizacją. Jest istotnym elementem produktów kosmetycznych ze względu na działanie ułatwiające proces homogenizacji, a więc łączenia składników tłustych z wodnymi. Powoduje to również lepsze zakonserwowanie substancji, ponieważ obniża aktywność wody, która stanowi pożywkę dla wszelkich drobnoustrojów.

Warto wziąć pod uwagę fakt, że gliceryna posiada małe cząsteczki, dzięki czemu łatwo wnika w warstwę rogową skóry, co z kolei ułatwia transport składników odżywczych do jej wnętrza.

Zastosowanie gliceryny

Ze względu na silne właściwości nawilżające, natłuszczające i regenerujące gliceryna znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jej cenne działanie wykorzystuje się do produkcji:

  • kremów do pielęgnacji ciała i twarzy – ze względu na to, że gliceryna wiąże wodę w naskórku, pozytywnie wpływa na nawilżenie skóry, przez co zwiększa jej gładkość i elastyczność.
  • kremów do rąk i stóp – zmiękcza zrogowaciały naskórek podeszwy stóp oraz dłoni, łagodząc ich podrażnienia oraz spierzchnięcia.
  • kosmetyków do włosów – wzmacnia słabe i wypadające włosy, nadaje końcówkom naturalny blask oraz wygładza zniszczone kosmyki.
  • kremów do cery dojrzałej – zwiększa napięcie i elastyczność cery dojrzałej, wpływając na zmniejszenie widoczności zmarszczek, a także przyspiesza jej procesy regeneracyjne.
  • kremów ochronnych na zimę – gliceryna wykazuje działanie ochronne przed czynnikami atmosferycznymi (mróz, wiatr).
  • inne: mydła, pasta do zębów, płyn do płukania jamy ustnej, żele do kąpieli oraz balsamy do ciała.

Inne zastosowania gliceryny

  • włosy – odrobinę gliceryny należy dodać do maski lub odżywki. Takie połączenie nada włosom blasku oraz dogłębnie odżywi zniszczone włosy.
  • rzęsy – glicerynę warto zmieszać z olejkiem rycynowym aby wzmocnić efekt nabłyszczenia i wzmocnienia rzęs.
  • twarz – glicerynę można bezpośrednio aplikować na skórę twarzy w celu jej nawilżenia.
Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty