Centrum Kosmetolożki

SLS to detergenty, które powszechnie znajdują się w produktach do higieny intymnej oraz w wielu kosmetykach. Z reguły uważa się je za bardzo szkodliwe, ponieważ mogą wywołać choroby nowotworowe. Czym dokładnie są te substancje oraz na czym polega ich działanie? Podpowiadamy.

SLS - rodzaje i charakterystyka

Czym jest SLS i SLES?

SLS (Sodium Lauryl Sulfate – laurylosiarczan sodu) to silnie myjący oraz pianotwórczy detergent, który występuje w większości drogeryjnych kosmetyków np. szamponach do włosów, żelach pod prysznic, mydłach czy płynach do kąpieli. Pomijając właściwości fizyczne, wiele słyszy się negatywnych opinii na jego temat. Związki tego rodzaju obecne w kosmetykach wywołują m.in. rumień, świąd skóry oraz atopowe zapalenie skóry. Stosowanie produktów z SLS na włosy z kolei mogą powodować łupież, suchość, łamliwość oraz zwiększone ich wypadanie.

SLES (Sodium Laureth Sulfate) etoksylowany laurylosiarczan sodu to związek bardzo zbliżony do SLS, jednak nieco łagodniejszy w swym działaniu. Jest pochodną ropy naftowej, której celem jest zapewnienie silnego pienienia się produktu. Wykazuje bardzo zbliżone działanie na skórę do SLS.

Wpływ detergentów na skórę człowieka

SLS oraz SLES uszkadza naturalną barierę hydrolipidową naskórka, co przyczynia się do zwiększonej utraty wody. To z kolei powoduje uczucie ściągnięcia oraz wysuszenia skóry. Efektem tego jest również zaburzenie wydzielania łoju skórnego czyli tzw. sebum. Stosowane nawet w niskim stężeniu może podrażnić wrażliwą oraz alergiczną skórę i doprowadzić do świądu, wyprysku kontaktowego lub atopowego zapalenia skóry. Produkty z obecnością tych substancji w kontakcie z gałką oczną mogą spowodować jej pieczenie, a w niektórych przypadkach doprowadzić do rozwoju zaćmy.

W wysokich stężeniach SLS przyczynia się do uszkodzenia mieszków włosowych, a w efekcie doprowadzić może do ich wypadania. Obecny w pastach do zębów podrażnia śluzówkę jamy ustnej.

Należy zaznaczyć, że stopień podrażnienia zależy w dużej mierze od stężenia jakie zostało zastosowane. Zaleca się aby w produktach częstego użytku zawartość SLS lub SLES nie przekraczała 1%.

Czym różni się SLS od SLES?

Zarówno SLS jaki SLES jest środkiem powierzchniowo czynnym, który wykorzystuje się w produktach kosmetycznych jako środek pianotwórczy i myjący.

SLES powstaje w wyniku procesu etoksylowania cząsteczki SLS. Jednak proces ten obarczony ryzykiem zanieczyszczenia SLES 1,4-dioksyną, czyli związkiem o działaniu rakotwórczym dla człowieka. Powszechnie uważa się, że stężenie 1,4-diokyny jest na tyle niskie w produktach kosmetycznych, że nie powinny toksycznie wpływać na nasz organizm. Mimo to, należy mieć na uwadze częstotliwość stosowania preparatów z ich zawartością.

Uwaga!

Odnotowano sytuacje, w których stwierdzono, że związki te kumulują się w narządach wewnętrznych organizmu tj. mózg, płuca, wątroba, a także serce. Dodatkowo ze względu na duże podobieństwo do estrogenów substancje te mogą zaburzać gospodarkę hormonalną.

Na czym polega działanie SLS?

Detergenty te mają za zadanie szybko oraz skutecznie oczyścić skórę w wyniku wytworzenia dużej ilości piany. Od razu należy zaznaczyć fakt, że ilość powstałej piany podczas stosowania nie warunkuje skuteczności oczyszczania skóry. Świadczy jedynie o wysokim stężeniu detergentów w danym produkcie. Ponadto oba te związki ułatwiają mieszanie się wody z substancjami tłuszczowymi oraz z zanieczyszczeniami środowiska zewnętrznego. Dzięki temu mogą być one w szybki i łatwy sposób spłukane ze skóry oraz z powierzchni włosów.

Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty