Naturalny kolagen na skórę

Tłuszcze to niezbędne dla organizmu związki pokarmowe, które stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Dodatkowo stanowią nośnik witaminy A,D,E,K. Warto podkreślić, że w diecie istotna jest nie tylko ilość, ale również rodzaj tłuszczów, a także proporcje pomiędzy konkretnymi grupami kwasów tłuszczowych.

Tłuszcze

Klasyfikacja tłuszczów

Lipidy inaczej tłuszcze, to związki o bardzo złożonej oraz różnorodnej budowie. Zaliczają się do labilnych składników pokarmowych. Tłuszcze jadalne dzieli się ze względu na:

  • konsystencję (stałe, ciekłe);
  • postać (widoczne, niewidoczne);
  • pochodzenie (zwierzęce, roślinne).

Rola tłuszczu w organizmie człowieka

Tłuszcze, podobnie jak białka i węglowodany uważa się za jedne z podstawowych składników pokarmowych. Codzienna dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 i n-6 wraz z antyoksydantami jest bardzo istotna dla zachowania nie tylko zdrowia, ale również urody.

Warto podkreślić, że tłuszcze dla organizmu człowieka stanowią główne źródło energii. Szczególnie istotne jest to w przypadku osób podejmujących wysoki poziom aktywności fizycznej.

Dodatkowo tłuszcze to nośniki witaminy A,D,E,K, źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także są składnikiem zapasowej tkanki tłuszczowej. Tłuszcze w produktach spożywczych ułatwiają połykanie pokarmu. W organizmie zaś wykorzystywane są do budowy podstawowych struktur każdej komórki np. błon komórkowych oraz mózgu czy układu nerwowego.

Właściwości tłuszczów

Warto podkreślić, że tłuszcze to związki łatwo psujące się, szczególnie w wyniku działania wysokiej temperatury, światła, powietrza czy drobnoustrojów. Dodatkowo wykorzystywanie ich w procesach kuchennych tj. smażenie czy pieczenie przyczynia się do ich niekorzystnych przemian – utleniania, polimeryzacji, hydrolizy czy cyklizacji przyczyniając się do obniżenia wartości odżywczych posiłku.

Zaleca się, aby tłuszcze przechowywane były w miejscu chłodnym w tzw. opakowaniach handlowych lub w naczyniach szklanych, aby zapewnić ochronę przed działaniem światła słonecznego oraz powietrza. Niewłaściwe przechowywanie może wywołać jełczenie tłuszczu, który wykazuje nieprzyjemny zapach oraz smak. Spożycie tego rodzaju produktów może uszkodzić nerki oraz wątrobę.

Cholesterol

W temacie tłuszczy na uwagę zasługuje związek tłuszczowy jakim jest cholesterol. To główny sterol organizmów zwierzęcych, występujący również we wszystkich komórkach ssaków. Cholesterol to składnik błon komórkowych, z czego w największej ilości występuje w tkance nerwowej. Jest szczególnie ważnym związkiem, przede wszystkim w okresie wzrostu i rozwoju. Należy zaznaczyć, że wraz z wiekiem bądź predyspozycjami genetycznymi może odkładać się w formie złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych prowadząc do zwężenia ich światła. To z kolei może być przyczyną niewydolności pracy serca, zaburzeń ze strony krążenia krwi, miażdżycy oraz przedwczesnego procesu starzenia się.

Cholesterol to również prekursor wielu związków sterydowych, kwasów żółciowych, hormonów sterydowych kory nadnercza, hormonów gruczołów płciowych oraz witaminy D.

Podsumowanie

Spożywanie niedostatecznej lub zbyt małej ilości tłuszczy może być przyczyną zaburzeń funkcjonowania organizmu. Ich nadmierna ilość może wywołać nadwagę, otyłość, cukrzycę, miażdżycę oraz choroby nowotworowe. Warto podkreślić, że tłuszczu nie można wyeliminować całkowicie z diety. Przyczyniłoby się to m.in. do objawów chorobowych związanych z upośledzeniem procesu wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Bibliografia

  1. Przysiężna P., Kosmetologia Estetyczna, Tłuszcze – rola i znaczenie dla zdrowia człowieka, 2/2013.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław