Centrum Kosmetolożki

Eukaliptus to roślina, która pochodzi z Australii, jednak spotkać ją można również na wyspach zachodniej części Oceanu Spokojnego. Roślina słynie przede wszystkim z faktu, że nieustannie przebywają na niej misie koala, które żywią się jej liśćmi. Na szczególną uwagę zasługują jednak właściwości eukaliptusa. Jego działanie jest na tyle interesujące, że wykorzystuje się go zarówno w kosmetologii jak i medycynie naturalnej.

Eukaliptus - właściwości zdrowotne

Niektóre gatunki eukaliptusa to drzewa bardzo wysokie, potężne i odporne na działanie czynników zewnętrznych, które mogą dożywać setek lat. Ich kraj pochodzenia to Australia, choć spotkać je również można w Nowej Gwinei i w południowo-wschodniej Indonezji. Eukaliptusy występują również na terenach Afryki, Ameryki Południowej oraz Azji.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje eukaliptus?

W korzeniu drzewa eukaliptusowego jak i w jego liściach występuje duża ilość garbników, cechujących się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbólowymi, bakteriobójczymi, a także przeciwwirusowymi. Najważniejszym jednak produktem pochodzącym z tego drzewa jest olejek eteryczny, który na dużą skalę wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Odpowiedzialne są za to jego składniki odżywcze, do których zalicza się eukaliptol, alfa-terpineol, linalol i pinen. Właściwie dobrane proporcje tych związków sprawiają, że eukaliptus wykazuje wszechstronne działanie na organizm człowieka (antybakteryjne, przeciwwirusowe, uspokajające i kojące). Jego działanie wykorzystuje się między innymi do inhalacji dróg oddechowych.

Obecność garbników w eukaliptusie sprawia, że wykazuje on działanie oczyszczające, w związku z tym wyciąg z eukaliptusa można stosować zewnętrznie jako dodatek do mydła lub kąpieli.

Inhalacja olejkiem z eukaliptusa pomaga pozbyć się kataru oraz przewlekłego zapalenia zatok, ponieważ dobrze nawilża i oczyszcza drogi oddechowe. Ponadto medycyna naturalna wykorzystuje działanie olejku eukaliptusowego w zapaleniu oskrzeli oraz w przypadku problemów z oddychaniem. Jego związki aktywne działają rozluźniająco i ściągająco na śluzówkę górnych dróg oddechowych oraz ułatwiają zasypianie.

Na uwagę zasługuje również działanie rozgrzewające olejku eukaliptusowego. W związku z tym znajduje zastosowanie w masażach miejsc obolałych. Kąpiel z eukaliptusem pomaga zredukować napięcie, a także pobudza, oczyszcza i dezynfekuje skórę. Poprawia ukrwienie, likwiduje senność, łagodzi bóle reumatyczne i migrenowe.

Jak pozyskuje się olejek eukaliptusowy?

Olejek eukaliptusowy pozyskuje się ze starych i grubych liści eukaliptusa. Stanowią one największe źródło garbników, fenoli, związków lotnych jak np. limonen, alfa-pinen, geraniol, kamfen i eukaliptol.

Jakie zastosowanie ma eukaliptus?

Eukaliptus wykorzystuje się m.in. w medycynie naturalnej i kosmetologii w zabiegach bazujących na aromaterapii. Ponadto dodaje się go również w farmaceutykach oraz produktach spożywczych. Znaleźć eukaliptus można między innymi w pastach do zębów, płynach do płukania, cukierkach odświeżających oddech, a także maściach rozgrzewających. Dodaje się go również do szamponów, dzięki czemu kosmetyki te zyskują działanie chłodzące i odświeżające.

Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty