Naturalny kolagen na skórę

Zajady lub pękające kąciki ust bardzo często stanowią problem wizualny. Bolesność, zaczerwienienie oraz widoczne pęknięcia nie należą do czynników, które chętnie eksponujemy. Co stanowi główną przyczynę ich powstawania oraz jak skutecznie leczyć ten problem?

Zajady - przyczyny, objawy, leczenie

Czym są zajady?

Zajady to linijne pęknięcia kącików ust. Ze względu na fakt pękania czerwieni wargowej, zajady przyczyniają się do dużych dolegliwości bólowych, szczególnie podczas spożywania posiłków, a także do dyskomfortu psychicznego, ponieważ zaburzają efekt wizualny ust.

Zajady – przyczyny

Zajady powstają w wyniku:

  • niedoborów witaminowych, szczególnie witamin z grupy B;
  • infekcji bakteryjnej;
  • obniżonej odporności organizmu;
  • antybiotykoterapii;
  • otyłości;
  • infekcji grzybiczej;
  • podrażnienia śluzówki jamy ustnej;
  • cukrzycy;
  • anemii;
  • intensywnego stresu.

Objawy

Głównym objawem zajadów są bolesne, linijne pęknięcia kącików ust, a także nadżerki, które zlokalizowane są na śluzówce jamy ustnej. Ponadto często zmianom towarzyszy uczucie pieczenia i mrowienia kącików ust oraz ich zaczerwienienie, które świadczy o obecnym stanie zapalnym.

Uwaga!

Zajady mogą przekształcić się w nieestetyczne blizny, kiedy dojdzie do zaniedbania ich leczenia.

Zajady – leczenie

Leczenie zajadów powinno być odpowiednio dostosowane do przyczyny, która je wywołała. W związku z tym, w terapii zalecane są produkty farmaceutyczne o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, a także suplementacja witaminowa w przypadku ich niedoboru.

Jednak zanim skorzysta się z preparatów farmaceutycznych, warto zdecydować się na naturalne produkty, do których należy:

1. Czosnek.

Cechuje się działaniem przeciwbakteryjnym oraz przeciwgrzybiczym. Na miejsca zmienione chorobowo należy nałożyć kompres wykonany z czosnku i trzymać przez 15 minut. Nie należy wydłużać czasu stosowania kompresu, ponieważ czosnek może spowodować podrażnienie wrażliwej skóry ust oraz błony śluzowej jamy ustnej.

2. Miód.

Miód wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i nawilżające, przyspiesza gojenie się ran oraz zapewnia zmniejszenie dolegliwości bólowych. Należy zmieszać małą łyżeczkę miodu z oliwą z oliwek, a następnie nałożyć produkt na usta tuż przed pójściem spać. Maseczkę należy zmyć po 15 minutach.

3. Aloes.

Aloes chroni przed namnażaniem się bakterii (działanie przeciwbakteryjne), a także w dużym stopniu wpływa na przyspieszenie gojenia się ran. Sokiem z aloesu należy przemywać zajady lub żel aloesowy nałożyć na zmiany i pozostawić na całą noc.

4. Ogórek.

Na miejsce zmienione chorobowo należy przykładać plasterki świeżego ogórka. Wykazuje bowiem właściwości nawilżające, regenerujące, kojące, a także zapobiega gromadzeniu się bakterii na powierzchni skóry.

Podsumowanie

Jeśli domowe sposoby, a także produkty apteczne nie przynoszą widocznych rezultatów, a objawy nie ustępują przez okres dwóch tygodni, należy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, który zaleci mocniejsze leczenie farmakologiczne. Może również zlecić wykonanie podstawowych badań dotyczących np. krwi, jeżeli będzie uważać, że występujące zajady wykazują podłoże chorobowe.

Bibliografia

  1. Martini M., Kosmetologia i Farmakologia Skóry, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław