Naturalny kolagen na skórę

Dieta antydepresyjna nie wyleczy całkowicie depresji, jednak jest w stanie w dużym stopniu wpłynąć na nastrój osoby chorej. Odpowiednio zaplanowana, może zmniejszyć ryzyko spadku dobrego samopoczucia, tym samym zmniejszając dolegliwości psychiczne.

Dieta antydepresyjna - co jeść by czuć się lepiej?

Główną przyczyną zaburzeń nastroju jest niedobór światła (brak słońca, pochmurna pogoda), a także zaburzony cykl snu. Dodatkowo, niedostateczna ilość światła zaburza proces produkcji serotoniny (hormon odpowiedzialny za dobry nastrój). Należy podkreślić, że stany depresyjne lub czysto zdiagnozowana depresja wynika m.in. z negatywnego myślenia, odkładania problemów w czasie i brak podejmowania prób ich rozwiązań, kłótni oraz konfliktów występujących w domu, a nawet z psychicznego lub fizycznego znęcania się nad drugą osobą.

Dieta antydepresyjna – co jeść by czuć się lepiej?

Jak zatem radzić sobie z tego rodzaju problemem? W przypadku zaawansowanej depresji lub stanów depresyjnych najlepszym rozwiązaniem jest niezwłoczne udanie się do lekarza specjalisty. W sytuacji kiedy zmiany nastroju są częste warto wziąć pod uwagę dotychczasowy styl życia oraz dietę jaką prowadzimy. Oba te czynniki mają bowiem znaczący wpływ na zdrowie psychiczne.

1. Glukoza.

Jednym z najważniejszych składników diety mających wpływ na funkcjonowanie komórek mózgowych jest glukoza. Przyjmowana w sposób regularny pod postacią kilku posiłków dziennie zapewnia właściwy jej poziom we krwi. Wówczas mózg dostaje “paliwo”, dzięki któremu sprawnie oraz wydajnie pracuje. Niedobory glukozy lub jej nagły spadek przyczynia się do zaburzeń koncentracji, snu, a także niepokoju czy pogorszenia nastroju. Jej brak przyczynia się także do powstawania ciał ketonowych, które prowadzą do obniżenia samopoczucia. W związku z tym bardzo ważne jest, aby w codziennej diecie znajdowały się węglowodany złożone, które stanowią doskonałe źródło glukozy.

2. Serotonina.

Serotonina nazywana również hormonem szczęścia to tzw. neuroprzekaźnik odpowiadający za dobre samopoczucie. Do jej syntezy niezbędny jest aminokwas, który nie jest produkowany w ciele człowieka. W związku z tym musi być dostarczany z zewnątrz, w postaci pożywienia. Źródłem tego aminokwasu są: jaja, ryby, biały i żółty ser, a także mięso. W produktach tego rodzaju znajdują się również związki podnoszące poziom dopaminy w mózgu. Jej odpowiednia ilość przyczynia się do zwiększonej aktywności i koncentracji, a także odczuwania pozytywnej energii.

Należy zaznaczyć, że serotonina powstaje w obecności odpowiednich węglowodanów. W związku z tym, aby proces ten przebiegał prawidłowo rekomenduje się jednoczesne spożywanie produktów będących źródłem węglowodanów złożonych (pełnoziarniste pieczywo, warzywa, kasze, brązowy ryż).

3. Tłuszcze.

Mowa tu o NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które zapobiegają demencji, a także wpływają na rozwój intelektualny człowieka. Ponadto wpływają na obniżenie poziomu agresji w sytuacjach stresowych oraz zmniejszą ryzyko wystąpienia depresji. Źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest: oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, śledź, łosoś, awokado, orzechy.

4. Witaminy.

Nie od dziś wiadomo, że każdego dnia w naszym organizmie produkowane są wolne rodniki – związki, które przyspieszają procesy niszczenia jego komórek. Na aktywność tych negatywnych cząsteczek narażone są szczególnie komórki tkanki mózgowej. Aby zapobiegać temu procesowi, wykorzystuje się dobroczynne związki występujące w owocach oraz warzywach czyli witaminy. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne codzienna dieta powinna bazować na: morelach, brzoskwiniach, grejpfrucie, marchewce, papryce, pomarańczach oraz czarnej porzeczce.

5. Związki mineralne.

Należy podkreślić, że niedobór już kilku związków mineralnych może wywołać stres, stan depresyjny, a także zaburzenia snu. W związku z tym, w codziennej diecie warto zwrócić uwagę na niezbędne składniki odżywcze w postaci soli mineralnych. Magnez obniża poziom stresu, zmęczenia, a także łagodzi rozdrażnienie. Dzięki temu wpływa na lepsze zdrowie psychiczne, a także ogólne samopoczucie. Źródłem magnezu jest: banan, orzechy, migdały, czekolada. Drugim niezmiernie ważnym minerałem w diecie antydepresyjnej jest selen, który niezbędny jest w syntezie hormonów tarczycy. Jego właściwy poziom z kolei warunkuje odpowiednią kondycje psychiczną organizmu. Dodatkowo pierwiastek ten wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Selen znaleźć można m.in. w pestkach dyni, orzechach, chudym mięsie oraz rybach.

Podsumowanie

Zarówno stany depresyjne jak i depresja związane są różnego rodzaju czynnikami, które w sposób negatywny oddziałują na nasz organizm. W tego rodzaju schorzeniach nieodzownym elementem jest oczywiście wizyta lekarska oraz stała opieka medyczna. Mimo wszystko, na szczególną uwagę w leczeniu zasługuje styl życia oraz zdrowa i zbilansowana dieta, która wpływa na poprawę samopoczucia i tym samym złagodzenie objawów choroby.

Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław