Naturalny kolagen na skórę

Alergia pokarmowa to temat, który dzieli się na problem jakim jest nietolerancja pokarmowa oraz tak zwane pseudoalergie. Zjawisko alergii pokarmowej określa stan, którego objawy ściśle powiązane są z zaburzeniem mechanizmów immunologicznych.

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa – przyczyny

Wystąpienie zjawiska alergii uwarunkowane jest wieloma czynnikami. Mowa przede wszystkim o czynnikach genetycznych, które przyczyniają się do wystąpienia przykrych dolegliwości. Ponadto innym powodem wpływającym na rozwój alergii związanej z pożywieniem są składniki pokarmowe, głównie białka. Do innych powodów zalicza się również:

  • zwiększony poziom immunoglobulin IgE;
  • karmienie dziecka od urodzenia mlekiem krowim;
  • infekcje układu pokarmowego;
  • zaburzona odporność organizmu.

 Wskazówka

Do najczęstszych alergenów pokarmowych należą białka mleka krowiego, mąka, ryby, orzechy oraz soja.

Objawy alergii pokarmowej

Warto podkreślić, że alergia pokarmowa cechuje się szeroką różnorodnością pod względem objawów klinicznych, a także rozwoju choroby. Oznacza to, że symptomy mogą dotyczyć różnych narządów wewnętrznych oraz układów. W przebiegu choroby może dojść do wysypki skórnej, która bardzo zbliżona jest do atopowego zapalenia skóry, pokrzywki lub obrzęku naczynioruchowego. Objawy mogą wystąpić również w obrębie układu oddechowego w formie astmy, może wystąpić nieżyt nosa lub zapalenie ucha środkowego.

Objawy dotyczące układu pokarmowego występują w formie biegunki, zapalenia jelita grubego. Ponadto może wystąpić zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny z pełnymi objawami, a także zaburzenia o podłożu psychiczno-neurologicznym, do których należy migrena, bezsenność oraz dysfunkcje emocjonalne.

Warto podkreślić, że objawy alergii pokarmowej mogą wystąpić w ciągu kilku minut lub z lekkim opóźnieniem do 1-2 godzin po spożyciu posiłku. Jednym z pierwszych oznak alergii jest świąd w jamie ustnej oraz gardle.

Rozpoznanie

Podczas diagnostyki choroby istotne jest przeprowadzenie wywiadu z pacjentem pod kątem występowania chorób atopowych. Dodatkowo w całym procesie ważną rolę odgrywają testy skórne.

Jedną z najskuteczniejszych metod dających rozpoznanie choroby jest wykonanie badania prowokacyjnego, które polega na wyeliminowaniu szkodliwego produktu na okres 4 tygodni z codziennej diety, aż do momentu ustąpienia objawów.

Należy podkreślić, że w różnicowaniu alergii pokarmowej bierze się pod uwagę nietolerancję laktozy, chorobę wrzodową, stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, wady anatomiczne jelit oraz osłabioną odporność organizmu.

Alergia pokarmowa – leczenie

Najważniejszym czynnikiem w leczeniu alergii pokarmowej jest postawienie trafnej diagnozy. Dieta eliminacyjna jako jedyna forma terapii może być trudna, uciążliwa i niekiedy wiąże się z wysokimi kosztami. Warto podkreślić, że tego rodzaju rozwiązanie może spowodować niedożywienie niemowląt oraz dzieci. W związku z tym u niemowląt stosuje się hydrolizaty kazeinowe lub serwatkowe (hipoalergiczne). W przypadku wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego podaje się adrenalinę.

Warto podkreślić, że w terapii alergii pokarmowej oczekiwane efekty przynoszą preparaty przeciwhistaminowe, ponieważ wykazują korzystny wpływ na eliminację objawów skórnych, a także z miejsc takich jak jama ustna.

Jak zapobiegać alergii pokarmowej?

W przypadku kiedy u niemowląt wystąpiły symptomy alergii pokarmowej w pierwszym etapie należy zastosować dietę eliminacyjną u matki. Z kolei jeśli dolegliwości wciąż się utrzymują dziecku podaje się preparaty o wysokim stężeniu hydrolizy białka.

Kiedy w rodzinie pojawia się ryzyko występowania chorób atopowych, wówczas dziecko należy karmić piersią przez okres 6 miesięcy. Matka w tym okresie powinna wyeliminować wszystkie alergeny z diety.

Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław