Naturalny kolagen na skórę

Substancje aktywne w pielęgnacji cery naczyniowej odpowiedzialne są za regulację procesów warunkujących rumień skóry, odczucia ciepła oraz jej wrażliwość. Do ich zadań należy również wzmacnianie bariery naskórkowej chroniącej cerę przed szkodliwym działaniem czynników środowiska zewnętrznego.

Substancje aktywne w pielęgnacji cery naczyniowej

Cera naczyniowa

Cera naczyniowa należy do jednych z najbardziej problematycznych rodzajów skóry. Może dotyczyć osób w każdym wieku, jednak najczęściej występuje w przedziale między 35 a 60 rokiem życia. Cera naczyniowa cechuje się występującym rumieniem, a także skłonnością do rozszerzania się naczyń krwionośnych, co równoznaczne jest z powstawaniem teleangiektazji. Ponadto na skórze pojawiać się mogą plamy naczyniowe o bardzo zróżnicowanym nasileniu. Cera naczyniowa jest nadmiernie reaktywna w przypadku działania czynników środowiska zewnętrznego. Symptomy nasilają się na skutek działania czynników fizycznych, chemicznych, uczuleń oraz alergii.

Zobacz również: Alergia w kosmetologii.

W zmniejszaniu objawów cery naczyniowej główną rolę odgrywa właściwa pielęgnacja skóry. Istotne jest również działanie trójpoziomowe. Oznacza to, że należy wzmacniać barierę naskórkową korzystając z preparatów zawierających substancje naprawcze takie jak ekstrakt z komórek macierzystych, kwas ferulowy, kwas laktobionowy, argininę, a także związki, które odbudowują płaszcz hydrolipidowy skóry.

Drugą równie ważną kwestią jest wzmacnianie naczyń krwionośnych substancjami takimi jak rutyna, wyciąg z kasztanowca, miłorząb japoński czy kwiat arniki górskiej.

Trzecim kierunkiem jest unikanie czynników środowiska zewnętrznego, które przyczyniają się do rozszerzania i pękania naczyń krwionośnych. Należy do nich sauna, solarium czy zbyt intensywna ekspozycja skóry na działanie promieni UV.

Substancje aktywne wzmacniające barierę naskórkową

1. Wyciąg z komórek wąkrotki azjatyckiej.

Wąkrotka azjatycka należy do rodziny baldaszkowatych, którą znaleźć można na terenach Indii, Pakistanu oraz Europy Wschodniej. Medycyna naturalna określa, że wąkrotka azjatycka wykazuje właściwości rewitalizujące i regenerujące komórki układu nerwowego, a także komórki mózgowe. Jej głównymi składnikami aktywnymi są saponiny, bioflawonoidy, aminokwasy oraz cukry. Dodatkowo wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, zwężające naczynia krwionośne oraz zmniejszające przeznaskórkową utratę wody. Z tego względu roślina znalazła zastosowanie w pielęgnacji cery naczyniowej.

2. Ekstrakt z komórek macierzystych.

Komórki macierzyste to przede wszystkim prekursory jednego typu komórek. To tzw. komórki pnia, które różnią się od innych cennymi właściwościami czyli zdolnością do proliferacji (nieustannego namnażania się) oraz różnicowania w wyspecjalizowane komórki. Stanowią również potencjał do procesów wzrostu i naprawy uszkodzonych tkanek.

3. Fitosfingozyna.

Fitosfingozynę pozyskuje się z oleju macadamia. To ceramid, który w sposób naturalny występuje w ludzkiej skórze, jako jeden ze składników lipidowych. Zapobiega uszkodzeniom powierzchni komórek przed negatywnym działaniem otoczenia. Fitosfingozyna wykorzystywana w produktach kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji cery naczyniowej przyczynia się do zmniejszenia poziomu tyrozynazy, wykazuje właściwości keratolityczne oraz zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych dla histaminy. Warto podkreślić, że zarówno fitosfingozyna jak i jej pochodne charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym, które przynosi doskonałe efekty w przypadku łuszczycy.

4. Algi.

Algi pozyskiwane są z tzw. naturalnych akwenów lub hodowlanych zbiorników wodnych. Glony od wielu lat wykorzystywane są w kosmetologii, ze względu na obecność dużej ilości składników odżywczych, które wykazują korzystny wpływ na skórę. Algi stanowią źródło mikro i makroelementów oraz kwasu gamma-linolenowego, który przyczynia się do zmniejszania zaczerwienienia skóry. Podczas ich stosowania tworzą na powierzchni ochronny film, który zmniejsza śródnaskórkową utratę wody.

Zobacz również: Substancje aktywne pozyskiwane z alg.

5. Kwas ferulowy.

Kwas ferulowy jest pochodną kwasu cynamonowego, który rozpuszczalny jest w wodzie oraz etanolu. Jego źródłem są ziarna zbóż (pszenica, owies, żyto), a także ryż oraz kukurydza. W kosmetologii znalazł zastosowanie dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, które zapobiegają starzeniu się skóry. Kwas ferulowy działa przeciwzapalnie oraz przyczynia się do zmniejszenia zaczerwieniania skóry. Ponadto bierze udział w w odbudowie i regeneracji macierzy skóry, w wyniku syntezy kolagenu oraz elastyny. Wykazuje właściwości fotoprotekcyjne, a także nawilżające.

6. Arginina.

W kosmetologii arginina została doceniona, ze względu na działanie nawilżające. Arginina to aminokwas, który powoduje wzmocnienie płaszcza hydrolipidowego skóry. Przedostając się w głąb skóry przekształca się w mocznik stając się humektantem, który warunkuje poziom nawilżenia skóry.

7. Kwas laktobionowy.

Kwas laktobionowy zaliczany jest do polihydroksykwasów i charakteryzuje się działaniem antyoksydacyjnym oraz wzmacniającym barierę lipidową skóry. Wykazuje właściwości łagodzące, kojące oraz zmniejszające rumień. Dzięki temu wykorzystywany jest w pielęgnacji cery naczyniowej, ale również w przypadku trądziku różowatego.

Substancje aktywne wzmacniające naczynia krwionośne

1. Rutyna.

Otrzymywana jest z ziela gryki lub pąków kwiatowych perełkowca japońskiego. Rutyna charakteryzuje się działaniem wzmacniającym oraz uszczelniającym naczynia krwionośne, co przekłada się na zmniejszenie ich kruchości oraz przepuszczalności.

2. Wyciąg z kasztanowca.

Wyciąg z nasion kasztanowca oraz wydzielana z niego escyna działają kojąco na naczynia krwionośne poprzez uszczelnianie oraz wzmacnianie ich ścian z jednoczesnym działaniem przeciwwysiękowym i przeciwobrzękowym.

3. Kwiat arniki.

Kwiat arniki stanowi źródło flawonoidów, kumaryny, kwasów polifenolowych, polisacharydów, karotenoidów oraz olejków eterycznych. Związki te w łatwy sposób wchłaniają się w naskórek wzmacniając ściany naczyń krwionośnych, a także sprzyjając powolnemu wchłanianiu się płynów wysiękowych.

4. Miłorząb japoński.

Miłorząb japoński wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, obkurczające i wzmacniające naczynia krwionośne. Dodatkowo przyczynia się do poprawy mikrokrążenia, dzięki czemu znajduje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery naczyniowe oraz z objawami trądziku różowatego.

Podsumowanie

Cera naczyniowa należy do rodzaju skór wymagających. Oznacza to, że potrzebuje wszechstronnej pielęgnacji na poziomie naskórkowym oraz skóry właściwej. Właściwie skomponowana domowa pielęgnacja obejmująca składniki aktywne pozytywnie oddziałujące na kondycję naczyń krwionośnych pozwalając skutecznie zapobiegać nasilaniu się jej objawów w postaci zaczerwienienia, uczucia ciepła, suchości oraz nadmiernej wrażliwości.

Substancje aktywne w pielęgnacji cery naczyniowej

Bibliografia

  1. Amroziak-Krezymon A., Czałbowska A., Kosmetologia Estetyczna, Substancje aktywne wykorzystywane w kosmetykach do pielęgnacji skóry naczyniowej, 6/2018.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław