Centrum Kosmetolożki

Składniki kosmetyków pochodzenia zwierzęcego są w dzisiejszych czasach zdecydowanie rzadziej wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Mimo to, w niektórych produktach nadal można wyczytać je na odwrocie opakowania. Jakie związki są więc stosowane do produkcji kosmetyków pochodzenia zwierzęcego? Oto wskazówki.

Składniki kosmetyków pochodzenia zwierzęcego

Składniki kosmetyków pochodzenia zwierzęcego

Składniki pochodzenia zwierzęcego, jakie wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym to:

1. Embrioblasty.

To wyciągi komórek embrionów zwierzęcych, których jednym ze składników są witaminy, związki mineralne, kwasy nukleinowe, aminokwasy oraz czynniki wzrostu. Tak bogaty skład tych związków wykazuje silne działanie odmładzające. Embrioblasty bowiem pobudzają produkcję kolagenu, elastyny oraz mukopolisacharydów. Dodatkowo wpływają na pogrubienie warstwy podstawnej naskórka, co przekłada się na jego odnowę, a także nawilżenie. Efektem tych działań jest zmniejszenie widoczności zmarszczek, a co za tym idzie wygładzenie struktury skóry. Embrioblasty podawane są drogą iniekcji śródskórnej w głębokie zmarszczki.

2. Placenta.

Placenta to doskonała alternatywa dla embrioblastów. Jest ona pozyskiwana z krowich łożysk, w której skład wchodzą witaminy A, E, C, witaminy z grupy B, aminokwasy, biopierwiastki czy hormony estrogenowe. Należy zaznaczyć, że korzystanie z placenty nie wymaga zastosowania igły tak jak dzieje się to w przypadku embrioblastów. Jest za to przygotowywana w formie roztworów wodnych lub olejowych, które przenikają przez warstwę rogową. W związku z tym stosowana jest jako składnik kremów. Zadaniem placenty jest poprawa ukrwienia skóry, pobudzenie regeneracji, ujędrnienie i uelastycznienie. Dodatkowo wspomaga gojenie się ran oraz wszelkich owrzodzeń.

3. Kolagen.

Kolagen występuje zarówno w organizmie ludzkim jak i zwierzęcym. Tworzy w skórze silną, nierozerwalną sieć, która odporna jest na rozciąganie. Należy zaznaczyć, że wraz z wiekiem ilość kolagenu w skórze zmniejsza się, a mechaniczne właściwości tego białka maleją. Efektem tego są zmarszczki, zmniejszone napięcie skóry oraz spowolnienie procesu gojenia się ran. Kolagen na dużą skalę wykorzystuje się w medycynie estetycznej jako wypełniacz tkankowy w redukcji zmarszczek. Podawany przy pomocy igły w głąb skóry powoduje wygładzenie jej powierzchni, co daje natychmiastowy efekt jej odmłodzenia.

5. Lanolina.

Lanolina to wydzielina gruczołów łojowych niektórych gatunków zwierząt. Skład lanoliny mocno przypomina łój ludzki. W kosmetologii wykorzystuje się lanolinę owczą. W jej składzie znajduje się m.in. cholesterol, estry wyższych alkoholi z kwasami tłuszczowymi. Zaaplikowana na powierzchni skóry tworzy tzw. warstwę wzmacniającą jej barierę ochronną, a także zapobiegającą utracie wody z naskórka i jego przesuszeniu. Lanolina wykazuje również zdolność przenikania do cementu warstwy rogowej naskórka. Wchodzi również w skład preparatów do pielęgnacji skóry włosów i paznokci, a także mydeł i kosmetyków kolorowych.

6. Propolis.

To produkt, który pochodzi od pszczół. Wykorzystywany przez nie do uszczelniania swojego gniazda. Tworzą go m.in. woski, żywice, wielocukry, polifenole, garbniki, a także sole mineralne tj. wapń, chrom, miedź, cynk oraz krzem. Ponadto w jego skład wchodzą również witaminy (D3 oraz witamina PP). Kit pszczeli czyli propolis wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Takie właściwości wykorzystywane są w kosmetologii głównie w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.

7. Miód.

Miód to tzw. materiał zapasowy pszczół. Tworzą go cukry, enzymy, kwasy organiczne, białka, aminokwasy, związki mineralne tj. potas, magnez, wapń, fosfor oraz z mniejszym stopniu żelazo, miedź, krzem, cynk i siarka. W skład miodu wchodzi również witamina A, C witaminy z grupy B, witamina PP oraz kwas foliowy, barwniki oraz olejki eteryczne. Miód w kosmetologii wykorzystywany jest jako składnik maseczek, kremów, a także szamponów i żeli pod prysznic. Wykazuje właściwości nawilżające, zmiękczające, oczyszczające. Zapobiega rozwojowi bakterii, co przyczynia się do zmniejszania stanów zapalnych skóry.

8. Wosk pszczeli.

Powstaje na skutek wygotowania plastra miodu. Z kolei po jego wybieleniu uzyskuje się wosk biały. Zbudowany jest z estrów alkoholi z wyższymi kwasami tłuszczowymi, węglowodorów, laktonów oraz flawonoidów.

9. Mleko.

Mleko stanowi jeden z najdłużej stosowanych preparatów pochodzenia zwierzęcego w pielęgnacji skóry. Każdemu bowiem znana jest historia stosowania mleka przez Kleopatrę w postaci mlecznych kąpieli. Upiększające właściwości mleka wynikają przede wszystkim z jego składników nawilżających oraz odżywczych. W skład mleka wchodzi m.in białko (zawierające cenne aminokwasy, które wiążą wilgoć w skórze zapewniając jej odpowiednie nawilżenie i elastyczność), tłuszcze (wspomagają barierę ochronną naskórka), witaminy (przede wszystkim rozpuszczalne w tłuszczach, a więc witamina A, D, E i K oraz witaminy z grupy B rozpuszczalne w wodzie), a także składniki mineralne (wapń, jod, fosfor, magnez, siarka, fluor).

W kosmetologii wykorzystuje się głównie mleko krowie oraz kozie. Za bardziej korzystniejsze uważa się to drugie, ze względu na większą różnorodność pokarmową kóz.

Z udziałem mleka produkowane są preparaty tj. kremy, maseczki, preparaty do demakijażu, szczególnie przeznaczone do cery suchej podrażnionej i trądzikowej.

10. Tran.

Tran, a więc tłuszcz rybi, pozyskuje się z wątroby dorsza, śledzia, łososia, tuńczyka oraz halibuta, a także z tkanki tłuszczowej ssaków morskich (foka, walenie). W jego skład wchodzą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które należą do kwasów omega-3. To właśnie dzięki nim tran jest tak bardzo cenionym surowcem zarówno dietetycznym jak i kosmetycznym. Tran zawiera w swym składzie duże ilości witaminy A i D oraz jodu. Znajduje zastosowanie w leczeniu oparzeń, odmrożeń, w przypadku trudno gojących się ran, a także wrzodów. Jego jedyną wadą jest jednak mało przyjemny zapach, który jest trudny do zneutralizowania.

11. Olbrot.

Olbrot pozyskuje się z gruczołów czołowych kaszalota. W kosmetologii znajduje zastosowanie jako podłoże kremów, a także jako składnik zapewniający odpowiednią strukturę pudrów w sztyfcie oraz pomadek. Z racji tego, że olbrot to cenny surowiec, często jego obecność podrabiana jest parafiną lub łojem (końskim, wołowym lub baranim).

12. Melatonina.

Melatonina to hormon, który wytwarzany jest przez szyszynkę w organizmie ludzkim jak i zwierzęcym. W celach kosmetycznych jak i medycznych wykorzystywana jest z szyszynki cieląt. Związek ten charakteryzuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Chroni więc przed działaniem wolnych rodników oraz stanowi składnik preparatów przeciwstarzeniowych.

Bibliografia

  1. Kaniewska M., Kosmetologia Podstawy, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2011.
Polecane produkty:

Centrum Fizjoterapeuty