Centrum Kosmetolożki

Składniki kosmetyków pochodzenia mineralnego to jedne z wielu, jakie wykorzystuje się do produkcji tego rodzaju preparatów. Należą one do surowców naturalnych w związku z tym gwarantują bezpieczeństwo stosowania, a także pielęgnację skóry zgodną z naturą.

Składniki kosmetyków pochodzenia mineralnego

Składniki kosmetyków pochodzenia mineralnego

Oprócz składników pochodzenia roślinnego i zwierzęcego kosmetyki w swym składzie zawierają również ciekawe substancje mineralne. Do najbardziej znanych zalicza się:

  • talk kosmetyczny;
  • bentonit;
  • kaolin;
  • ziemia okrzemkowa;
  • czarne błoto;
  • mika;
  • puder jedwabny.

1. Talk kosmetyczny.

Talk kosmetyczny to sproszkowany steatyt. Cechuje się właściwościami przylegającymi do skóry, a także chłonnymi. Stąd też bardzo często stanowi składnik pudrów oraz innych kosmetyków mających za zadanie wykończyć makijaż. Talk stosuje się również jako środek poślizgowy do masażu, a także jako preparat zabezpieczający skórę przed zabiegiem depilacji skóry woskiem.

2. Bentonit.

Bentonit to skała osadowa, która zanim trafia do przemysłu kosmetycznego podlega sproszkowaniu i oczyszczeniu. Charakteryzuje się silnym działaniem chłonnym. Świadczy o tym fakt, że jest w stanie związać 5 razy więcej wody od masy jaką posiada. Wykorzystywany jest jako preparat, który ułatwia proces tworzenia emulsji, czynnik zagęszczający w kremach, maskach, a także jako substancja chłonna w pudrach oraz podkładach do makijażu.

3. Kaolin.

Kaolin powstaje na skutek wietrzenia skał i nazywany jest również glinką. Podobnie jak bentonit, posiada duże zdolności chłonne, dzięki czemu również wykorzystywany jest jako składnik pudrów oraz podkładów. Kaolin wykazuje także silne właściwości ściągające, przeciwzapalne, działa wygładzająco, oczyszczająco i odkażająco. Kaolin wykorzystywany jest do maseczek oraz peelingów i występuje w różnych odmianach jako glinka kosmetyczna:

  • biała – stosowana w formie maseczek o działaniu oczyszczającym, ale również jako biały pigment do kosmetyków kolorowych;
  • czerwona – wykorzystywana jako maseczki w pielęgnacji cery wrażliwej, a także jako pigment do pomadek i różów;
  • żółta – występuje pod postacią maseczek, wykazuje działanie ściągające, wygładzające;
  • zielona – uważana jest za najmocniejszą w swoim działaniu, przeznaczona dla cery tłustej, mieszanej, trądzikowej ze względu na właściwości przeciwzapalne i zwężające pory.

4. Ziemia okrzemkowa.

Powstaje z okrzemek, czyli skamieniałych pancerzyków jednokomórkowych glonów zwanymi okrzemkami. Po ich wydobyciu, zmieleniu oraz oczyszczeniu wykorzystywane są jako surowiec kosmetyczny do produkcji zasypek czy peelingów typu scrub.

5. Czarne błoto.

Stanowi źródło niezbędnych składników mineralnych dla skóry. Wykazuje właściwości ściągające, przeciwzapalne, nawilżające i antyseptyczne. Dodatkowo pobudza krążenie krwi. Najczęściej wykorzystywane jest pod postacią okładów w celu redukcji cellulitu, egzemy czy stanów zapalnych skóry.

6. Mika.

Mika to minerał, który stanowi 3% masy powłoki ziemskiej. Wykazuje zdolności odbijania światła przez co wykorzystywana jest w kosmetyce kolorowej. W makijażu nadaje ona perłowy pigment oraz połysk. Dotyczy to cieni do powiek, podkładów oraz pudrów rozświetlających.

7. Puder jedwabny.

Puder jedwabny pozyskiwany jest z naturalnego jedwabiu, który świetnie łączy kosmetyk ze skórą, a także bardzo dobrze sprawdza się w makijażu. Stanowi źródło aminokwasów, które wzmacniają cerę, wyrównują jej koloryt, nawilżają oraz wygładzają.

Bibliografia

1. Kaniewska M., Kosmetologia Podstawy, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2011.

Polecane produkty:

Centrum Fizjoterapeuty