Pierwiastki chemiczne oprócz bezpośredniego wpływu na nasze zdrowie oddziałują również na wygląd skóry, włosów i paznokci. Stanowią więc składniki aktywne kosmetyków, które występują w nich pod postacią kwasów, zasad oraz soli.

Pierwiastki najczęściej wykorzystywane w kosmetykach

Makro i mikroelementy

Surowce mineralne w kosmetykach zwykle występują w formie zasad, soli lub kwasów. Najczęściej jednak można je spotkać w tzw. układach naturalnych. Pierwiastki dzieli się na dwie podstawowe grupy: makroelementy i mikroelementy. Ich podział uwarunkowany jest procentową ilością występowania w organizmie żywym.

Do pierwszej grupy makroelementów zaliczane są tzw. pierwiastki podstawowe, które w organizmie ludzkim występują w większych ilościach (zwykle nie przekraczając jednego procenta). Należy do nich:

Druga grupa to tzw. pierwiastki śladowe, które występują w organizmach żywych w minimalnych ilościach. Mimo to również stanowią ważny składnik odżywczy i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Należą do nich:

Pierwiastki najczęściej wykorzystywane w kosmetykach

Do najczęściej wykorzystywanych makro i mikroelementów w kosmetykach należy:

  • siarka;
  • węgiel;
  • miedź;
  • bor;
  • cynk;
  • krzem;
  • magnez;
  • wapń.

1. Siarka (S).

Charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz brakiem rozpuszczalności w wodzie. Najczęściej wykorzystywaną formą tego pierwiastka w kosmetologii jest siarka koloidalna. Jest ona związkiem bardziej rozdrobnionym, co równoznaczne jest z jej większą aktywnością. Siarka znalazła zastosowanie w produkcji maści, zasypek bądź płynów w schorzeniach skóry tj. grzybica, wyrobu środków o działaniu przeciwpasożytniczym, mydłach siarkowych o działaniu przeciwbakteryjnym. W kosmetologii występuje również tzw. biosiarka. To nic innego jak siarka koloidalna zawieszona w oleju rycynowym, która stanowi składnik kosmetyków przeciwłupieżowych i przeciwtrądzikowych.

Wskazówka

Siarka posiada zdolność rozmiękczania naskórka oraz usuwania jego zewnętrznej warstwy. Dlatego też bardzo często spotkać ją można w preparatach do pielęgnacji skóry łojotokowej oraz trądzikowej.

2. Węgiel (C).

W środowisku naturalnym węgiel występuje w dwóch odmianach, jako diament oraz grafit. Ten pierwszy nie posiada żadnych właściwości kosmetycznych, z kolei grafit już tak. Jest minerałem stosunkowo miękkim oraz łatwo ścieralnym. Najczęściej wykorzystywany jest do przyciemniania lub też zabarwiania pigmentów kosmetyków kolorowych. Węgiel stosowany jest również do wyrobu czarnych kredek oraz tuszy do rzęs.

3. Miedź (Cu).

Miedź wykorzystywana jest w kosmetologii ze względu na szeroki zakres właściwości pielęgnacyjnych. Pierwiastek ten odpowiedzialny jest za produkcję kolagenu i elastyny w skórze, a także warunkuje proces dotlenienia komórek naskórka. Dodatkowo:

  • redukuje wolne rodniki, zapobiegając procesom starzenia się;
  • hamuje rozwój bakterii, a także niszczy je;
  • poprawia kondycję włosów;
  • reguluje wydzielanie sebum;
  • uczestniczy w procesie produkcji melaniny.

Ze względu na swoje działanie przeciwstarzeniowe miedź stanowi składnik kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej, a dzięki regulacji procesu wydzielania sebum znaleźć ją można w preparatach dla skór trądzikowych i problematycznych.

4. Bor (B).

Bor to pierwiastek, który przyczynia się do produkcji witaminy D3 w organizmie. Dodatkowo wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwgrzybicze, ściągające, wzmacnia działanie krzemu, a także zwiększa przyswajanie wapnia, miedzi oraz magnezu.

5. Cynk (Zn).

Cynk to pierwiastek o wszechstronnym działaniu. Jest silnym antyoksydantem, który w wyraźny sposób opóźnia procesy starzenia się. Pozytywnie wpływa na proces metabolizmu kolagenu, a także warunkuje wzrost włosów, paznokci oraz wpływa na regenerację tkanek.

Wykorzystywany jest do produkcji maści cynkowej, którą odkryto już w czasach starożytnych w Egipcie. Jest ona doskonałym produktem w przypadku niewielkich uszkodzeń skóry, oparzeń czy zmian o podłożu trądzikowym. Ponadto cynk wykorzystywany jest jako składnik zasypek czy maści stosowanych w farmacji. Dodatkowo występuje w maseczkach kosmetycznych o działaniu przeciwzapalnym, ściągającym i przeciwtrądzikowym.

6. Krzem (Si).

Krzem warunkuje procesy przyswajana witamin i minerałów, zapobiegając ich niedoborom. Dodatkowo zapewnia skórze nawilżenie, dzięki czemu staje się bardziej jędrna i elastyczna. Doskonale wpływa na naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w walce z żylakami. Ponadto krzem:

  • działa antycellulitowo;
  • zmniejsza zmiany trądzikowe;
  • redukuje podrażnienia oraz stany zapalne;
  • przyspiesza proces regeneracji naskórka;
  • odpowiada za elastyczność i jędrność skóry;
  • reguluje wydzielanie sebum działając przeciwtrądzikowo;
  • przyspiesza porost włosów;
  • wzmacnia płytkę paznokciową;
  • ogranicza nadmierną potliwość oraz świąd skóry.

7. Magnez (Mg).

Magnez to cenny surowiec w dziedzinie kosmetologii. Wykazuje bowiem właściwości przeciwzapalne oraz przeciwdepresyjne. Zaopatruje komórki skóry w niezbędny tlen przyczyniając się do jej regeneracji i odżywienia. Działa tonizująco, spowalnia procesy starzenia się skóry, wspomaga przemianę materii, a także redukuje nieprzyjemny zapach potu.

8. Wapń (C).

Dość spora ilość wapnia występuje w warstwie ziarnistej naskórka gdzie odgrywa tam znaczącą rolę w procesach różnicujących jego komórki. Jest on bardzo istotny ze względu na zapewnienie spójności korneocytów. Ponadto wapń pobudza regenerację komórek, które aktywują produkcję lipidów, zwłaszcza ceramidów. Wspomaga działanie witaminy C w budowie włókien kolagenowych tkanki łącznej. Pierwiastek jakim jest wapń zapewnia właściwe napięcie skóry oraz utrzymuje jej nawilżenie na odpowiednim poziomie. W kosmetologii stanowi również związek o działaniu regenerującym skórę suchą i zniszczoną.

Bibliografia

  1. Dylewska-Grzelakowska J., Kosmetyka Stosowana, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1999.
Polecane produkty: