Naturalny kolagen na skórę

Olej z rokitnika charakteryzuje się unikalnym składem kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, garbników, cukrów, kwasów organicznych, a także witamin, które mocno doceniane są w przemyśle kosmetycznym. Jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne oraz przeciwstarzeniowe sprawiają, że znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji cery dojrzałej, wrażliwej oraz trądzikowej.

Olej z rokitnika w kosmetologii

Rokitnik zwyczajny

Rokitnik zwyczajny zalicza się do krzewów z rodziny oliwnikowatych. Naturalnie występuje w krajach Europy oraz Azji. Bardzo często kojarzony jest z terenem nadmorskim, gdzie porasta wydmy tworząc przez to gęste zarośla. Rokitnik rośnie jako krzew lub też niskie drzewo, które osiąga 5-8 metrów wysokości, zwykle w miejscach o dobrym nasłonecznieniu.

Charakteryzuje się wąskimi, lancetowatymi liśćmi o długości około 8 cm, które posiadają srebrzystoszary kolor. Jego nasiona są ciemnobrązowe i błyszczące, z kolei owoce cechują się lekko kwaskowym smakiem, pomarańczową barwą oraz owalnym kształtem.

Największe znaczenie wykazują owoce rokitnika, z których produkuje się soki i oleje, z kolei liście wykorzystuje się do sporządzania naparów oraz ekstraktów.

Warto podkreślić, że obecnie w owocach rokitnika wykryto ponad 200 związków wykazujących właściwości lipo oraz hydrofilne. Stanowią źródło białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin, karotenoidów, flawonoidów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz związków mineralnych.

Olej z rokitnika – właściwości

Olej z rokitnika charakteryzuje się unikalnym składem kwasów tłuszczowych. Pozyskiwany z nasion zawiera duże ilości kwasów omega-6, z pulpy bogaty jest w kwasy tłuszczowe z grupy omega-7. Z kolei kwas tłuszczowy omega-9 znajduje się zarówno w oleju z owoców rokitnika jak i jego nasion. Z racji występowania dużych ilości kwasów olej rokitnikowy wykazuje właściwości kardioprotekcyjne oraz przeciwnowotworowe.

Warto podkreślić, że w skład oleju z rokitnika wchodzą również cenne w kosmetologii fosfolipidy, garbniki, cukry, kwasy organiczne oraz witaminy.

Zawartość witaminy C w rokitniku jest 15 razy większa niż w owocach pomarańczy. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni organizm przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB. Witamina C obecna w rokitniku cechuje się dużą trwałością i co ważne jej ilość nie ulega zmniejszeniu podczas termicznej obróbki rośliny. Wszystko dlatego, że rokitnik nie posiada w składzie enzymów powodujących jej rozkład.

Olej z rokitnika stanowi źródło przeciwutleniaczy, do których należy tokoferol oraz karotenoidy. Obecność witaminy E w formie tokoferoli, a także minerałów oraz flawonoidów przyczynia się do wzmacniania ścian naczyń włosowatych. Z kolei witamina A występująca w formie karotenoidów posiada właściwości regenerujące oraz przeciwzmarszczkowe.

Olej rokitnikowy w pielęgnacji skóry

Olej rokitnikowy cechuje się dobrą wchłanialnością oraz tym, że nie pozostawia tłustego filmu na powierzchni skóry. Ponadto wykazuje działanie odżywcze, przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne oraz promienioochronne.

Z racji dużej zawartości witaminy C oraz flawonoidów olej z rokitnika stanowi wartościowy składnik kosmetyków przeznaczonych do walki z przebarwieniami skóry, a także preparatów do opalania.

Olej z rokitnika uznawany jest za jeden z najlepszych naturalnych preparatów w pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, wrażliwej oraz trądzikowej. Najczęściej znaleźć go można w kosmetykach przeciwzmarszczkowych oraz przeciwstarzeniowych ze względu na silne działanie antyoksydacyjne, ujędrniające i wygładzające.

Ten naturalny produkt wykorzystywany jest również w dermatologii w pielęgnacji skóry objętej łuszczycą, u osób z atopowym zapaleniem skóry AZS, toczniem rumieniowatym oraz trądzikiem pospolitym. Zawiera bowiem wysokie stężenie kwasu palmitynowego, który warunkuje szybkie gojenie się ran oraz regenerację skóry. Z kolei kwas linolowy wzmacnia barierę lipidową naskórka w przypadku cery suchej oraz chroni ją przed nadmierną utratą wody.

Olej z rokitnika dostępny w gotowych produktach drogeryjnych wykorzystuje się jako środek łagodzący po zabiegach złuszczania naskórka czy depilacji. Warto zaznaczyć, że olej z rokitnika nie tylko korzystnie wpływa na kondycję skóry, ale również wzmacnia strukturę włosów. Zapobiega ich wypadaniu, powstawaniu łupieżu oraz łysieniu.

Zobacz również: Wypadanie włosów – o czym może świadczyć?

Podsumowanie

Ze względu na bogaty skład oleju z rokitnika, roślinę tą uważa się za bardzo wartościową. Unikalny skład kwasów tłuszczowych oraz zawartość innych cennych związków aktywnych sprawia, że produkt ten znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii oraz dermatologii, głównie w pielęgnacji skóry dojrzałej, wrażliwej, suchej, trądzikowej oraz objętej łuszczycą czy atopowym zapaleniem skóry AZS.

Bibliografia

  1. Resich-Kozieł L., Niemyska K., Kosmetologia Estetyczna, Zastosowanie oleju z rokitnika w kosmetologii, 2/2020.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław