Naturalny kolagen na skórę

Olej konopny w kosmetologii znalazł szerokie zastosowanie dzięki swym właściwościom przeciwzapalnym, niskiemu potencjałowi komedogennemu, a także poprzez możliwość regulacji wydzielania sebum, co odgrywa znaczącą rolę w pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej. Produkt ten należy do jednych z najbardziej wartościowych olejów, ze względu na zawartość dwóch wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasu linolowego (omega-6) i kwasu alfa-linolenowego (omega-3).

Olej konopny w kosmetologii

Olej konopny

Olej konopny pozyskiwany jest z nasion konopi siewnych, a jego cechą charakterystyczną jest wielokierunkowe działanie zewnętrzne oraz wewnętrzne. Nasiona konopi siewnych z kolei wywodzą się z terenów Azji Środkowej gdzie w czasach starożytnych wykorzystywano je do produkcji papieru, tkanin, żagli, a także w obrządkach religijnych. Olej wytwarzany na zimno posiada płynną formułę oraz zielone lub zielono-brunatne zabarwienie. Ponadto posiada lekko orzechowy zapach oraz gorzko-orzechowy smak. Należy podkreślić, że olej konopny jest wrażliwy na działanie światła słonecznego, z tego względu zawsze występuje w ciemnej butelce, a jego przechowywanie zaleca się w niskich temperaturach, najlepiej w lodówce.

Co kryje w sobie olej konopny?

Do głównych związków odżywczych oleju konopnego zaliczają się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)  (kwas linolowy omega-6, kwas alfa-linolenowy omega-3, kwas gamma-linolenowy omega-6) oraz jednonienasycony kwas oleinowy. Należy podkreślić, że kwasy tłuszczowe stanowią największą część składową oleju konopnego. Jednak oprócz nich występuje w nim również witamina A, witamina K, witamina E, związki mineralne tj. potas, cynk, wapń, fosfor, magnez, miedź, żelazo, a także fosfolipidy, chlorofil oraz fitosterole.

Właściwości pielęgnacyjne oleju konopnego

Olej konopny w kosmetologii może być stosowany zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. W aplikacji zewnętrznej jego największą cechą jest brak wykazywania działania komedogennego, przez co może być wykorzystywany zarówno w pielęgnacji cery tłustej jak i cery mieszanej. Olej konopny nie zapycha porów skóry, przez co może zmniejszać zmiany trądzikowe oraz skutecznie zapobiegać rozwojowi trądziku pospolitego.

Zobacz również: Komedogenność – czym jest?

Działanie przeciwzapalne kwasu alfa-linolenowego łagodzi stany zapalne, ponadto przyczynia się do niwelacji procesów zapalnych stawów. Bogata zawartość kwasów tłuszczowych bo aż 90% wpływa na regulację produkcji sebum. Warto podkreślić, że olej konopny dobrze absorbowany jest przez skórę, nie pozostawiając na jej powierzchni tłustego filmu, który najczęściej uciążliwy jest w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej. Dodatkowo zwiększa odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, na skutek poprawy struktury cementu międzykomórkowego. Zmniejsza również transepidermalną utratę wody (TEWL) warunkując odpowiednie jej nawilżenie. Kompleks witaminy A, E i K poprawia elastyczność naskórka, spowalnia procesy jego starzenia się oraz powstawania zmarszczek, pozytywnie wpływa na strukturę naczyń krwionośnych zwiększając ich elastyczność. Witamina A i E to naturalne przeciwutleniacze. Wychwytując wolne rodniki spełniają funkcję filtrów przeciwsłonecznych.

Olej konopny stosowany na skórę głowy wykazuje właściwości przeciwłupieżowe, wzmacnia strukturę włosów, zaś aplikowany na całą ich długość ułatwia rozczesywanie.

Podsumowanie

Olej konopny charakteryzuje się szerokim działaniem pielęgnacyjnym. Jego korzystne właściwości dotyczą nie tylko skóry twarzy, ale i owłosionej skóry głowy walcząc m.in. z łupieżem czy łysieniem. Należy podkreślić, że obecnie olej konopny stanowi coraz częstszy składnik preparatów do cery trądzikowej, tłustej, mieszanej oraz dojrzałej. Swoje nieocenione właściwości pielęgnacyjne zawdzięcza bogatemu składowi, które w największym stopniu tworzą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).

Bibliografia

  1. Caputa J., Nikiel-Loranc A., Kosmetologia Estetyczna, Zastosowanie oleju konopnego w kosmetologii, 4/2019.
Polecane produkty:
Rehabilitacja Wrocław